Avdo Muslimović

"Poticaji za 2013. trebaju iznositi 180 milijuna KM, poljoprivrednici su tu kategorični"

Gospodarstvo / Flash | 22. 10. 2012. u 12:42 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH Avdo Muslimović danas je pozvao federalna ministarstva financija i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da ispoštuju svoje obveze i da do nove godine isplate poljoprivrednim proizvođačima poticaje za 2012. godinu te da ih, ni po koju cijenu, ne prenose u 2013. godinu.

Muslimović je na pres-konferenciji u Sarajevu istaknuo kako je danas na izvanrednoj sjednici Saveza ocijenjeno da isplata poticaja za 2012. ne ide planiranom dinamikom i da do sada još nije isplaćeno oko 30-ak milijuna, ali i da taj posao neće biti okončan do kraja godine.

Po njegovim riječima, danas je, također, zaključeno kako poticaji za 2013. ne mogu iznositi 68 milijuna KM, kako je to planirano u Federalnom ministarstvu financija, jer se radi o mizernom financijskom iznosu.

"Ta cifra je sasvim nedovoljna i mi ostajemo pri svome ranijem zahtjevu, a to je šest posto iz proračuina za 2013. Poslat ćemo ministru financija dopis da prihvati naš zahtjev i to je negdje oko 180 milijuna KM. Međutim, ako ne bude prihvaćen naš zahtjev, Savez će ponovo imati vanrednu sjednicu i onda ćemo odlučiti šta i kako dalje. Ne prihvaćamo ni zahtjev ministra Jerke Ivankovića Lijanovića da ti poticaji budu 120 milijuna KM. Mi smo kategorični da trebaju iznositi 180 milijuna KM, odnosno šest posto proračuna za 2013.", rekao je Muslimović

Naglasio je kako ovakvi zahtjevi poljoprivrednika nisu režirani ni od jedne političke opcije kako to mnogi misli i da predstavljaju jednoglasnu poruka svih poljoprivrednika FBiH koje Savez okuplja.

"Ne želimo mi nikoga napadati, mi isključivo želimo poštivanje prava poljoprivrednika. Smatramo da bi bilo moralno, ako ne mogu ispuniti ove zahtjeve, da podnesu ostavke" rekao je Muslimović.

Istaknuvši i loš odnos vlasti prema poljoprivrednicima, kada je riječ o štetama nastalim u poljoprivredi uslijed vremenskih nepogoda, Muslimović je rekao da do sada nije dobio informaciju ni iz jedne druge županije u FBiH da je neko od poljoprivrednih proizvođača naplatio naknadu.

On smatra kako se visina šteta u poljoprivredi, nastalih uslijed elementarnih nepogoda tijekom ove godine, kreće u iznosu od 800 milijuna do milijardu KM.

 

Kopirati
Drag cursor here to close