Vjekoslav Čamber

Preuzimanje 11.000 umirovljenika iz RS-a dovelo bi do financijskog kolapsa Federalnog fonda MIO

Gospodarstvo / Flash | 01. 11. 2012. u 15:20 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber izjavio je danas da bi preuzimanje 11.000 umirovljenika iz RS-a dovelo do financijskog kolapsa, podsjećajući da bi se na taj način Federalni fond MIO opteretio za dodatnih 46 milijuna KM na godišnjem nivou.

- Smatramo da Federalni fond to ne može prihvatiti, niti može izdržati, istaknuo je Čamber nakon sastanka s ministrom rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Petrom Đokićem, održanom u Sarajevu, a na kojem su razmatrani Sporazum o međusobnim pravima i obavezama u provođenju mirovinskog i invalidskog osiguranja iz 2000. godine, te pitanje reguliranja mirovina za vojne osiguranike, s osvrtom na poglavlje 5. Zakona o službi u OSBiH.

Ministar Čamber smatra da pitanje preuzimanja korisnika mirovina koji to pravo trenutno ostvaruju putem Fonda PIORS-a, prevazilazi ovlasti resornog ministarstva na čijem je čelu, te da je to tema za Parlament i Vladu FBiH.

Na sastanku koji je održan na inicijativu ministra Đokića, a čiji je stav da bi isplata mirovina trebala biti na teritoriji gdje su zarađene zaključno s 30. travnjem 1992. godine, nije postignut konkretan dogovor, ali je to pitanje otvoreno i svestrano analizirano.

Prema procjeni koju ministar Đokić navodi, radi se o 22.850 umirovljenika iz RS-a koji su mirovinu ostvarili na teritoriji FBiH, a što bi u konačnici, kada se uzmu u obzir umirovljenici iz FBiH čija je obaveza za isplatu mirovina nastala na prostoru RS-a s 30. travnjem 1992. godine, rezultiralo s novih 11.000 korisnika koji bi opteretili Fond PIOFBiH.

U vezi s tim, ministar Čamber ukazao je na obavezu očuvanja financijske stabilnosti federalnog fonda, podsjećajući, istovremeno, da u vrijeme kada su spomenuti osiguranici ostvarili mirovinu (30. 4. 1992.) nije postojala ni RS, ni FBiH, nego isključivo BiH kao dio bivše SFRJ.

Nadalje, smatra da se to pitanje treba rješavati na državnom nivou, da bi se rasteretili entitetski fondovi, uključujući i eventualno ustanovljenje jedinstvenog fonda PIO na nivou BiH.

Ministar Đokić je istaknuo da će u skladu sa strateškim odrednicama za reformu PIORS ustrajavati na rješavanju spomenutog pitanja, imajući u vidu presude Europskog suda za ljudska prava i europsku praksu.

Ustvrdio je da je "zbog diskriminacije umirovljenika" Fond PIORS-a u prethodnom periodu oštećen za oko 800 milijuna KM, uz ocjenu da ne može biti zadovoljan dosadašnjim rješenjima, te da je to razlog što osporava dio razmatranog Sporazuma (član 2.).

Kazao je da će nastaviti s pravnim i političkim aktivnostima na tom planu, te da je sastanak s ministrom Čamberom prvi korak, kao i da će dijalog biti nastavljen.

Sugovornici su razmotrili i pitanje vezano za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIOFBiH, što je učinjeno radi implementacije presude Suda u Strasbourgu u predmetu "Šeferović - Pašalić", a u skladu sa čime pravo na mirovinu u FBiH imaju isključivo stvarni povratnici na prostor ovog bh. entiteta.

Bilo je riječi i o Zakonu o službi u OSBiH, odnosno pitanju "privilegiranih umirovljenika", koji bi prema tom zakonu ostvarivali mirovine obračunate prema prosjeku plaće u posljednjih pet godina, uz konstataciju da će to pitanje biti regulirano u sklopu entitetskog zakonodavstva. U FBiH će to biti u skladu sa zakonom o povoljnim mirovinama.

Resorni entitetski ministri usuglasili su se da o svemu o čemu je danas razgovarano izvijeste entitetske vlade, da bi se i one očitovale u vezi s razmatranom problematikom.

Kopirati
Drag cursor here to close