Krive poplave i prosvjedi

Prihod od turizma manji za 100 milijuna

Gospodarstvo / Flash | 13. 01. 2015. u 08:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema preliminarnim rezultatima bh. turizam je završio za oko 100 milijuna KM manjim prihodima u odnosu na godinu ranije.

Prihod od turizma 2013. godine bio je oko milijardu maraka, a lani je, kako procjenjuju u Turističkom udruženju BiH, bio "mršaviji" za oko 10 posto. Strahuje se, međutim, da bi minus mogao dostići i 15 postotaka.

Po mišljenju bh. turističkih radnika razlog za ovako lošu godinu su krah skijaške sezone na početku prošle godine, katastrofalne poplave, masovni prosvjedi u FBiH, te ekstremno kišno ljeto, pišu Nezavisne novine.

"To su prirodni faktori - zima bez snijega, ljeto bez sunca, katastrofalne poplave. Onda smo imali rušilački dio prosvjeda na ulicama. Tad smo čak imali preporuke nekih veleposlanstava da njihovi građani ne dolaze u BiH. Također, imali smo i izbornu godinu, proračuni su bili potpuno prazni, a manifestacije bez ili uz minimalnu podršku", pojašnjavaju u Turističkom udruženju BiH.

Godina 2013. je, podsjećaju u Udruženju, bila fantastična, a 2014. godini se u nizu dogodilo sve što nije valjalo, a što je i te kako ostavilo traga. I to nimalo optimističnog.

"Sve je to utjecalo na manjak u brojkama. Broj turista je lani, otprilike, zadržan na nivou kakav je bio 2013. godine, ali broj noćenja je bio u padu oko deset posto", pojasnili su iz Turističkog udruženja BiH.

Jedan od gradova koji je najviše stradao u prošlogodišnjim svibanjskim poplavama jeste Doboj, a Mitra Đuričić, direktor lokalne Turističke organizacije, potvrđuje da je to ostavilo veliki negativan trag na turizam.

Po njegovim riječima prihodi po pitanju boravišne takse u 2013. godini iznosili su 25.000 maraka, a lani su iznosili oko 13.000 KM. U ovoj godini Doboj očekuje da će se aktivnosti dosta uvećati i biti blizu 2013. godine, pišu Nezavisne.

U Turističkoj organizaciji RS navode da je nedostatak snijega početkom 2014. godine u mnogome utjecao na lošu sezonu na planinama RS, koje su, pozivaju se na podatke Republičkog zavoda za statistiku, i imale najveće smanjenje u broju dolazaka i noćenja.

Iz Turističke organizacije RS-a kazali su kako su poplave u svibnju također utjecale na smanjenje prihoda, ali moramo reći da pojedine općine i gradovi nisu osjetili negativne posljedice ni svibanjskih poplava ni kišnog ljeta, jer su zabilježile povećanja u broju dolazaka i noćenja. Međutim, turistički radnici se nadaju da će u ovoj godini situacija biti pozitivnija. "Snježni početak ove zimske sezone nas ohrabruje te se iskreno nadamo da će gubici iz prethodne sezone tijekom ove biti nadoknađeni", navode iz Turističke organizacije RS.

Kopirati
Drag cursor here to close