s područja gaze

Rajčica iz Palestine u Izraelu prvi put od 2007. godine

Gospodarstvo / Flash | 12. 03. 2015. u 17:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Farmeri iz pojasa Gaze izvezli su u četvrtak voće i povrće u Izrael prvi put od 2007. godine, priopćili su iz ministarstva obrane i jedna organizacija za pomoć Palestincima. Dvadeset i sedam tona rajčica i pet tona patlidžana bit će prodano na izraelskim tržnicama, priopćio je Cogat, organ ministarstva obrane zadužen za izraelske aktivnosti na palestinskom području.

To se nije dogodilo od 2007. godine i dolaska na vlast palestinske islamističke grupe Hamas na ovom teritoriju uglavljenom između Izraela, Egipta i Mediterana. Dva kamiona su prošla kroz sigurnosni zid kod prijelaza Kerem Shalom preko kojeg prelazi samo roba, izvjestila je Gisha, izraelska organizacija za pomoć Palestincima.

U nedjelju će doći i drugi kamioni, priopćila je Gisha. Upućen je poziv da Palestinci plasiraju na izraelske pijace razno povrće i voće, od 1.000 do 1.500 tona mjesečno za 746 američkih dolara po toni, priopćio je Cogat.

Čitavi dijelovi pojasa Gaze i njene ekonomije uništeni su u ratu koji je vođen u ljeto 2014. Pozivajući se na svoju sigurnost, Izrael je nastavio sa striktnom blokadom pojasa Gaze.

Kopirati
Drag cursor here to close