Čamber-Mrsić

RH obećala pomoć i partnerstvo FBiH za kandidaturu “Twining projekta”

Gospodarstvo / Flash | 09. 11. 2012. u 13:29 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Zagrebu je upriličen sastanak između federalnog ministra rada i socijalne politike Vjekoslava Čambera i ministra rada i mirovinskog sustava Vlade Republike Hrvatske Miranda Mrsića.

Na poziv ministra Mrsića sastanak je održan u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava RH, a teme razgovora su bile programi zapošljavanja i problematika reforme i stabilizacije mirovinskog sustava, kao i protok radne snage i sezonski radnici iz FBiH i RH.

Na sastanku je posebice istaknuta potreba za usuglašavanjem i potpisivanjem sporazuma o posredovanju u zapošljavanje, te zapošljavanju između dviju država BiH i RH.

Dogovoreno je, također, zajedničko imenovanje radne grupe, koja će nakon ulaska RH u Europsku uniju pripremiti tekst Sporazuma, a čije će potpisivanje omogućiti suradnju u smislu posredovanja u zapošljavanju između dviju država.

Ministri su razgovarali i o zakonskoj regulativi vezanoj za prekvalifikaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, zapošljavanju umirovljenika i promociji što kasnijeg odlaska u mirovinu, što su i službena politička nastojanja Vlade RH.

Također, jedna od tema sastanka bila je i mirovina pripadnika HVO-a koju isplaćuje RH, a o kojoj će se nastaviti ubuduće razgovarati, poradi pronalaska rješenja, koje će zadovoljiti interese Federacije BiH i RH.

Dogovorena je i daljnja suradnja, te je sa strane RH obećana pomoć i partnerstvo Federaciji BiH za kandidaturu “Twining projekta” prema europskim sredstvima, nakon što bude to i punopravno moguće. Ured za odnose s javnošću Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Kopirati
Drag cursor here to close