Zahtjevi rudara

Rudari žele povećanje cijena uglja za gospodarstvo

Gospodarstvo / Flash | 29. 10. 2012. u 15:08 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko su rudari u FBiH zadovoljni stupanjem u koncern s Elektroprivredom BiH, zašto su zatražili poskupljenje uglja i šta misle o opremljenosti rudnika u odnosu na zahtjeve novog koncerna pitanja su postavljena na današnjoj sjednici Glavnog odbora Samostalnog sindikata rudara u FBiH.

Od svojih zahtjeva ne misle odustati, već na njima insistirati do kraja godine, da bi se već u iduću ušlo s više optimizma.

Da očekivanja često ostanu u sjeni realnosti uvjerili su se rudari u FBiH koji su s puno optimizma ušli u novi koncern s Elektroprivredom BiH. Nedostaci u njegovom funkcioniranju su evidentni - smatraju u Sindikatu rudara u FBiH čiji glavni odbor je u Tuzli održao sjednicu u čijem fokusu se našlo baš ovo pitanje.

I pored svega predstavnici Sindikata rudara tvrde da ne namjeravaju izaći iz Koncerna, ali i ustrajavaju na popravljanju rudarskog statusa koji je dodatno opterećen lošom opremljenošću u rudnicima pogotovo u odnosu na povećane zahtjeve Elektroprivrede BiH.
Kako se posljednje poskupljenje uglja desilo tek u prvoj polovini 2009. godine i da su osjetno upitni likvidnost rudnika i životni standard rudara sa sjednice Glavnog odbora Samostalnog sindikata rudara u FBiH upućena je inicijativa za povećanjem cijena uglja ali samo za gospodarstvo. Ne znamo hoće li se izaći ususret ovom zahtjevu rudara, ali bi on sasvim očekivano mogao uticati na formiranje cijene električne energije.

Kopirati
Drag cursor here to close