Razmatraju varijante

Rusi će uslišiti molbu Grka za embargo?

Gospodarstvo / Flash | 11. 03. 2015. u 22:00 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo poljoprivrede Rusije razmatra moguće varijante odgovora na molbe nekih europskih zemalja da dozvoli uvoz u Rusiju njihovih poljoprivrednih proizvoda, ali odluka nije donesena, rekao je resorni ministar Nikolaj Fjodorov.

''Da, postoji ta tema, a mi se nalazimo u stadiju intenzivnog razmatranja mogućih različitih varijanti kako bismo odgovorili na pitanje možemo li naći pozitivan odgovor za predstavnike agrarnog sektora i političkog establišmenta nekih zemalja u vezi s liberalizacijom režima isporuka njihovih proizvoda na naše tržište'', rekao je on.

Fjodorov je precizirao da se radi o Grčkoj, Mađarskoj i Cipru. On je ukazao da, s obzirom na to da su te zemlje članice Europske unije, Rusija im ne želi stvarati teškoće u njihovom odnosu s Bruxellesom.

Na pitanje može li Rusija Grčkoj, Mađarskoj i Cipru dozvoliti isporuke, Fjodorov je odgovorio da se to veoma intenzivno razmatra i da postoje dvije-tri varijante koje su bliske mogućoj realizaciji, ali da konačne odluke još nema.

Fjodorov je također rekao da Ministarstvo poljoprivrede ne priprema zakon o kvotama na domaće proizvode, ali da takve inicijative postoje u regijama.

''Što se tiče izvoznih taksi na pšenicu, Ministarstvo ne vidi razlog da ih podigne ili spusti'', kazao je ministar.

''Mi stalno raspravljamo na tu temu i svakodnevno pratimo situaciju i nema nikakvih preduvjeta, osnova, materijala ni dokumenata zbog kojih bismo menjali izvozne takse''.

Fjodorov je prognozirao da će izvoz žita ove godine dostići 25 milijuna tona, prenosi Blic.

Kopirati
Drag cursor here to close