Švercanje nafte

Rusija: 12.000 ISIL-ovih naftnih cisterni na tursko-iračkoj granici

Gospodarstvo / Flash | 25. 12. 2015. u 11:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska obavještajna služba zabilježila je skoro 12.000 naftnih cisterni na tursko-iračkoj granici na prelazu u regiji Zaho, izjavio je ruski general Rudskoj.

''U trenutku snimanja u regiji Zaho s obje strane tursko-iračke granice nalazilo se 11.775 naftnih cisterni i kamiona, od kojih je 4.530 na teritoriji Turske, a 7.245 u Iraku“, rekao je Rudskoj.

Na tursku teritoriju nafta ulazi preko graničnog prelaza u regiji Zaho, prenosi RTRS.

Glavni stožer je opisao novu trasu šverca sirijske nafte terorista ISIL-a: kamioni najkraćim putem ulaze u Irak, a zatim se prebacuju u Tursku.

Kako je izjavio Rudskoj, teroristi pokušavaju izbjeći rusku avijaciju, pa ''mijenjaju logistiku i pronalaze nove puteve za šverc sirove nafte“.

Prema njegovim riječima, trasa transporta vodi iz provincije Dair el Zour, koja se nalazi pod kontrolom ISIL-a, preko graničnih prelaza Guna i Tel Sfuk u pravcu provincija Mosul i Zaho na teritoriji Iraka.

Teroristi u Siriji maskiraju cisterne i kreću se noću.

''Nastavlja se korištenje sjeverne i zapadne trase u Siriji, o kojima smo ranije govorili. Usljed gubitaka od ruske avijacije, teroristi se kreću po njima uglavnom noću. Cisterne se prerušavaju u obične kamione i kreću se u malim kolonama od po nekoliko desetina vozila“, rekao je Rudskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close