Gastronomski turizam

Salone del gusto i Terra Madre 2012: ''Okusi Hercegovine'' i ove godine u Torinu.

Gospodarstvo / Flash | 18. 10. 2012. u 18:59 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 25.-29.10.2012. godine u Torinu će se održati deveti po redu ‘‘Salone del Gusto’‘, najveći svjetski sajam okusa i četvrti ‘‘Terra Madre’‘, svjetski susret ‘‘Food zajednica’‘, u organizaciji Slow Food-a.

U organizaciji Udruženja ‘‘Okusi Hercegovinu’‘, Bosna i Hercegovina će sudjelovati po 5 put na ovoj manifestaciji, predstavljajući, zajedno sa proizvođačima, niz tradicionalnih proizvoda kao što su vina Žilavka, Blatina i Vranac, sirupi od kadulje i zove, grah poljak, te posebno dva bosanskohercegovačka proizvoda sa etiketom ‘‘Presidium Slow Food’‘: Hercegovački sir iz mijeha i slatko od guljenih šljiva iz Ustikoline.

Salone del Gusto i Terra Madre predstavljaju izvanrednu raznolikost hrane sa svih kontinenata, te okupljaju male poljoprivrednike i obrtnike iz cijelog svijeta koji slijede Dobre, Čiste i Poštene principe. Ove godine događaji će ugostiti oko 1.000 izlagača iz 100 zemalja sa svih 6 kontinenata.

Preko 350 ‘‘Presidia’‘ – specijalnih autohtonih proizvoda, će ponovno biti zvijezde manifestacija, nudeći sireve, suhomesnate proizvode, ribu, kruh, slastice, žitarice, med, voće i povrće iz 50 različitih zemalja.

‘‘Presidium Slow Food’‘: Hercegovački sir iz mijeha i slatko od guljenih šljiva iz Ustikoline su prepoznati kao specifični i autohtoni proizvodi Bosne i Hercegovine kao dio međunarodnog Slow Food pokreta od 2005., te koji broji još dva ‘‘Slow Food Convivium-a’‘ (udruženja) u Sarajevu i u Trebinju.

Grah poljak je kandidat za novi ‘‘Presidia’‘ proizvod, što ocjenjuje njegovu jedinstvenost često nepoznatu i samim bosanskohercegovačkim stanovnicima.

‘‘Okusi Hercegovinu’‘ je prva organizacija u BiH koja se 2006. godine počela baviti valorizacijom tipičnih i tradicionalnih proizvoda te promocijom regionalnog pristupa u razvoju eno gastronomskog turizma.

Zastupati i promovirati male proizvođače, na lokalnom, kao i međunarodnom nivou, samo je jedan od ciljeva udruženja.

Kopirati
Drag cursor here to close