industrija piva

Šarović: Trebamo pomoći domaćim pivarima

Gospodarstvo / Flash | 22. 09. 2015. u 13:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je danas u Sarajevu kazao novinarima da problem industrije piva datira unazad nekoliko godina. Po njegovim riječima, ovaj sektor je u više navrata ukazivao na nelojalnu konkurenciju, na dampinški pristup, uopće, ovom problemu i prekomjerni uvoz u BiH u odnosu na domaće pivare.

''Zaista, udio produkcije domaćih pivara se iz godine u godinu smanjuje i on je trenutno negdje na nivou jedne trećine, dvije trećine su brendovi koji dolaze najviše iz regije'', kazao je ministar Šarović.

Naveo je da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH prije izvjesnog vremena pokrenulo inicijativu i uspjelo, zajedno s Vijećem ministara BiH i drugima, da promijeni Zakon o akcizama i da osigura diferenciranu akcizu koja je odgovarala pivarskoj industriji.

''Njihov stav je da jeste usvojen njihov zahtjev, ali da je ta diferencija nedovoljna i da bi se trebala povećati. S druge strane, nakon usvajanja ovog zakona, imali smo prosvjed u okviru zemalja CEFTA-e i praktično BiH je u sporu o ovom pitanju, jer su se zemlje regije žalile nadležnim tijelima na ovaj zakon koji je donijela BiH '', kazao je Šarović.

Trenutno, dodao je on, mi nastojimo da uvjerimo susjedne zemlje da naš zakon nije diskriminatorski, kako su oni govorili. Ministar Šarović navodi da se ovo pitanje našlo na dnevnom redu jednog od pododbora BiH i Europske unije. Također, kazao je, morali smo da dajemo određena obrazloženja kada je u pitanju ovaj zakon.

''Mi u Ministarstvu smo čvrsto na stanovištu da trebamo pomoći pivarskoj industriji. U tom smislu, zajedno sa Vanjskotrgovinskom komorom, pokrenuli smo i neke druge aktivnosti. Trenutno očekujemo da na Vijeće ministara dođe pravilnik o pivu u kojem nastojimo izmijeniti određene odredbe koje se odnose na deklariranje, koje su direktno posljedica naših razgovora s pivarskim sektorom, koji će ići u prilog njihovim zahtjevima za poboljšanje njihovog položaja na tržištu BiH'', kazao je ministar Šarović.

Kopirati
Drag cursor here to close