Nefunkcionalan sustav

Sloveniju referendum o zakonu o lošim bankama vodi u snižavanje kreditnog rejtinga?

Gospodarstvo / Flash | 05. 11. 2012. u 08:24 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa od 30 zastupnika, većinom iz redova opozicijske Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, uložila je zahtjev za raspisivanje referenduma o zakonima o lošim bankama i državnom holdingu.

“To je sasvim nekredibilan potez koji tržištima javlja da je slovenski politički sustav sasvim nefunkcionalan. Toga dio političara nije svjestan ili mu je svejedno. Sigurno će bonitetne agencije reagirati na najavljeni referendum”, tako najavu referenduma komentira Egon Zakrajšek, ekonomist u američkoj centralnoj banci Fed, prenose hrvatski mediji.

Portal Biznis Plus otkriva još pet direktnih posljedica referenduma koje će na svojoj koži osjetiti kompanije i pojedinci u Sloveniji.

Naprimjer, ako NLB, Abanka i NKBM do kraja ove godine ne dobiju garanciju o jačanju kapitala, Slovenija bi već početkom iduće godine mogla doći u situaciju da zamoli za pomoć institucije EU.

Biznis plus ističe da su rejtinzi Slovenije već sada na povijesnom dnu i da svako odgađanje sanacije bankarskog sustava financijskim tržištima šalje signal, da se situacija u državi može još pogoršati i time sniziti već tako niska bonitetna ocjena.

Ni plaće javnih službenika nisu više sigurne. Slovenija je u listopadu iskoristila pogodan trenutak te se nakon više od godinu i po dugoročno zadužila u inozemstvu, ako se uvjeti dugoročnog zaduživanja pogoršaju, država bi već u prvom polugodištu 2013. godine mogla zapasti u problem likvidnosti

Biznis plus navodi da bi zbog nerazvijenog financijskog sustava kompanije imaju sve više problema i u usporedbi sa stranim kompanijama previše su zadužene. Zbog problema banaka plaćaju visoke kamate i teže dolaze do likvidnih resursa.

Kao direktna posljedica referenduma navodi se i produžavanje krize do 2015. godine. Prema ocjenama EBRD-a slovenski BDP u sljedećoj godini će pasti za dva posto i Slovenija će biti jedina država srednje i istočne Europe u ekonomskoj krizi.

Stabilan financijski sustav smatra se ključem ponovnog rasta, ali ako se bankovna agonija produži mogla bi se i kriza produžiti do 2015 godine.

Kopirati
Drag cursor here to close