Federacija

Stanarska prava nisu vraćena za 3.000 vojnih stanova

Gospodarstvo / Flash | 04. 03. 2016. u 11:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U informaciji Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH, koju je danas usvojila Federalna vlada, navedeno je da je stambeni fond prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane sačinjavalo 12.696 stambenih jedinica.

''Ranijim nositeljima stanarskih prava nije vraćena, po raznim osnovama, 3.071 stambena jedinica, a taj broj nije konačan jer u mnogim predmetima još nisu okončani postupci po zahtjevima za vraćanje stanova u posjed ranijim korisnicima i nositeljima stanarskih prava'', priopćila je Vlada Federacije i navela kako od ukupnog broja stanova koji nisu vraćeni, 1.196 ranijih nositelja stanarskih prava nisu podnosili zahtjeve za vraćanje u posjed, a nadležni organi odbili su 1.875 zahtjeva.

Inače, tijekom 2015. godine zaključen je i Federalnom pravobraniteljstvu dostavljen 261 predmet radi ocjene pravne valjanosti i potvrde ugovora o kupoprodaji stana na kojima postoji stanarsko pravo. Zaključeno je deset aneksa na ugovore o kupoprodaji stanova, a izdana su dva naloga za upis prava vlasništva na stanu na osnovu ugovora o kupoprodaji - otkupu nepokretnosti zaključenih s bivšom državom SFRJ-SSNO „Vojnom ustanovom za upravljanje SF JNA“.

Istovremeno, Prvostupanjsko povjerenstvo je donijelo 152 konačne odluke u postupku rješavanja po podnesenim zahtjevima u formi rješenja i zaključaka. Dodijeljeno je 16 zamjenskih stanova na korištenje, a 45 takvih zahtjeva je odbijeno. Obnovljeno je 19 ranijih ugovora o korištenju stanova zaključenih s prijašnjim Federalnim ministarstvom obrane i Vojskom Federacije BiH, a odbijeno 18 zahtjeva koji su ocijenjeni kao neosnovani. Dodijeljen je 21 stan na trajno korištenje, a 28 zahtjeva je odbijeno kao neosnovano.

U posjed stana tijekom 2015. godini uvedene su 23 osobe. Ostale osobe za koje su donesene odluke o dodjeli zamjenskih ili dodjeli stanova na trajno korištenje su dugogodišnji korisnici. U prošloj godini je Služba je u svojstvu stranke pristupila na 54 usmene rasprave pred organima uprave i sedam ročišta pred općinskim i kantonalnim sudovima u postupcima po zahtjevima za vraćanje stanova u posjed.

Podneseno je i više od stotinu zahtjeva ranijih nositelja stanarskih prava koji nisu vratili stanove u posjed i kojima je odlukama Ustavnog suda BiH utvrđena povreda prava na imovinu za isplatu naknade za stan. Prema podacima s kojima raspolaže Služba za zajedničke poslove, naknada ranijim nositeljima stanarskih prava koji nisu vratili stanove u posjed u FBiH bi mogla iznositi oko 90.000.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close