Od prvog do drugog :)

Stručnjaci savjetuju: Kako sastaviti kraj s krajem

Gospodarstvo / Flash | 25. 06. 2015. u 12:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema mišljenju financijskih stručnjaka, najvažnije je da naučite raspolagati prihodima i kraj mjeseca ćete dočekati u plusu, umjesto u minusu.

Oni koji ne mogu uklopiti prihode u proračun i ne troše novac na pravi način, uvijek će biti u "stisci", piše B92 i prenosi što savjetuju britanski stručnjaci za novac.

Čim dobiju plaću, ljudi se opuste, pa odmah krenu u kupovinu i uzimaju skuplje stvari nego što si mogu priuštiti. Najvažnije je da se suzdržite od trošenja kada vam novac legne na račun, da napravite plan troškova i slijedite ga.

Dodatni prihodi, makar i minimalni, čine da se osjećamo mnogo sigurnije u financijskom smislu, jer podsvjesno znamo da ne živimo "samo" od plaće. Povremeni poslovi, aktivnosti koje donose male prihode odličan su način da steknete samopouzdanje, a tada ćete vući i bolje poteze u karijeri i životu.

''Sve troškove pažljivo planirajte, uračunajte tu i kave koje popijete 's nogu', jer na mjesečnoj i godišnjoj razini to nije mali izdatak. Kada sve stavite na papir, uvidjet ćete kako od prihoda koje imate možete mnogo bolje živjeti, samo ako se bolje organizirate i pametnije trošite. Tako nećete upasti u dugove i paniku na kraju mjeseca, nećete da prekoračite dozvoljeni minus, ali ni kupovati razne gluposti", navode stručnjaci.

Ako niste u stanju novac zadržati kada ga imate, već neracionalno trošite i svjesni ste toga, dobro bi bilo da izdvojite neki dinar za računovođu ili financijskog savjetnika, koji će vam pomoći da se snađete u "gomili" računa, dugova, poreza...

''Ovo ulaganje će vam se na duže staze isplatiti, a nećete imati ni grižnju savjesti da ste potrošili više nego što ste dobili, pošto sada imate nekoga da o tome vodi računa'', navode britanski ekonomisti.

Kopirati
Drag cursor here to close