ECB

Svaki građanin eurozone bi mogao dobiti po 1.300 eura

Gospodarstvo / Flash | 02. 04. 2016. u 09:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska središnja banka (ECB) bi svakom građaninu eurozone mogla isplatiti po 1.300 eura, ukoliko se ne pronađe drugi način za poticanje inflacije, smatraju stručnjaci švedske Nordea banke.

ECB bi, prema računici Nordea banke, mogla priuštiti gubitak od 444 milijarde eura, što bi odgovaralo isplati od po 1.300 eura svakom građaninu eurozone, prenosi Tanjug.

Procjena se zasniva na kapitalu koji nacionalne vlade uplaćuju središnjim bankama eurozone i na profitu koji banke generiraju držeći aktive poput zlata.

ECB se ogradila od ideje o isplati gotovine, poznatijoj kao "novac iz helikoptera", nakon što je glavni ekonomista te institucije kazao da, teorijski gledano, ta opcija nije isključena.

ECB već troši više milijardi eura u okviru programa kvantitativnog labavljenja za stimuliranje rasta ekonomije i podizanje inflacije.

"O konceptu 'novca iz helikoptera', u okviru kog bi ECB tiskala i izravno dijelila novac građanima eurozone, trenutno se ne raspravlja u Upravnom vijeću", kazali su iz te financijske institucije.

Oni smatraju da se na taj način ne bi postigao željeni efekt, ako ne bi došlo do uspostavljanja određenog mehanizma podjele rizika s vladama.

Prema najjednostavnijoj verziji te mjere, središnje banke bi financirale poticajne programe vlada. Međutim, s obzirom na to da statut ECB-a to ne dopušta, ta institucija bi, prema mišljenju Nordee, trebalo da razmotri izravnu isplatu gotovine građanima eurozone.

"Prije samo nekoliko godina, program otkupa vladinih obveznica je za ECB djelovao kao nešto nemoguće", kazali su iz Nordea banke.

Kopirati
Drag cursor here to close