skuplji od vode

U Dubrovniku će prodavati čisti zrak u bocama?

Gospodarstvo / Flash | 09. 03. 2015. u 11:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Boce čistog dubrovačkog zraka bi se od ljeta 2016. godine mogle naći u prodaji, u pakiranjima od pola i jednog litra i bar četiri puta skuplje od flaširane vode, piše danas Slobodna Dalmacija. Boce će biti napunjene čistim zrakom, barem dok vlasnik istu ne napuni dubrovačkom vodom, koja će, prema najavama, biti zdravija i čistija od one koja se danas može kupiti u trgovinama.

Središnje mjesto u toj ideji zauzima lokalni izvor Omble, na kome će, prema ideji bivšeg gradonačelnika Dubrovnika Andra Vlahušića, koji želi da se ponovo vrati na to mjesto, biti otvoren Muzej vode. "Prodavat ćemo kao suvenir prazne sterilizirane boce od tvrde plastike koje nije lako slomiti, uz garanciju da je voda koju mogu napuniti bilo gdje visoko kvalitetna", rekao je Vlahušić.

On je objasnio da planira da se u prodaji nađe i paket u kom će biti jedna manja boca od 0,5 litara i jedna veća, a kao poklon dobivat će se knjižica na kojoj će na više svjetskih jezika biti priča o izvoru, akvaduktu u Cavtatu i povijesti dubrovačke vode.

Na takvu ideju Vlahušić je došao na osnovu jednostavne računice. Zidine Dubrovnika prošle godine posjetilo je više od 900.000 turista, uglavnom sa kruzera, i svi su u rukama nosili bocu vode.

"Zbog čega im ne ponuditi nešto ovako jedinstveno", upitao se Vlahušić. On procjenjuje da bi cijena paketa boca mogla biti oko 20 kuna, a boca zraka četiri puta skuplja, ali bi im cijena bila niža ako bi se kupovali uz kartu Dubrovnika ili uz ulaznicu za razgledavanja zidina.

On smatra kako bi turistima to moglo biti zanimljivo jer su svuda u svijetu naviknuti da flaširanu vodu uvijek moraju kupovati i skupo plaćati u blizini turističkih atrakcija, a u Dubrovniku će čistu vodu dobiti besplatno i još će im kupljena boca, pošto je više puta napune, ostati kao zanimljiva uspomena na posjetu Dubrovniku.

Ali prije nego se “Vlahušićeve boce zraka” eventualno nađu pred turistima, na potezu je gradsko poduzeće “Vodovod Dubrovnik”, koje radi na projektu pročišćavanja vode kapaciteta 490 litara u sekundi. Vrijednost projekta je oko 50 milijuna kuna (6,5 milijuna eura), do 1. lipnja, tvrde, bit će izabran izvođač radova, a više od polovine novca bit će refundirano od strane EU fondova i Hrvatskih voda, piše list.

Kopirati
Drag cursor here to close