Lošija razmjena

U VTKBiH češke kompanije prezentirale svoje lako naoružanje

Gospodarstvo / Flash | 30. 10. 2012. u 11:34 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH), u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u BiH, danas je u Sarajevu organizirala prezentaciju čeških kompanija Češka zbrojovka d.d., Uherský Brod i Sellier & Bellot d.d.,Vlašim.

Bruno Bojić, predsjednik VTKBiH, kazao je da je cilj prezentacije češkog lakog naoružanja bio razvoj i unapređenje vanjskotrgovinske razmjene BiH i Češke koja je u devet mjeseci ove godine lošija nego u istom razdoblju 2011.

Po njegovim riječima, opseg vanjskotrgovinske razmjene BiH i Češke u 2011. je iznosio oko 351 milijun KM, a u razdoblju siječanj - rujan obim te razmjene je oko 220 do 230 milijuna KM.

"Mi nemamo proizvodnju lakog naoružanja i pokušat ćemo da u partnerskom odnosu našu namjensku industriju ojačamo sa češkim lakim naoružanjem i zajednički krenemo na treća tržišta, zemlje Golfskog zaljeva, Indoneziju i slično ", kazao je Bojić i dodao da dosadašnja suradnja firmi iz područja namjenske industrije iz BiH i Češke nije baš zadovoljavajuća.

Veleposlanik Republike Češke u BiH Tomaš Szunyog istaknuo je da je Češka spremna osigurati proizvode na najvišoj razini za državne sigurnosne institucije i da je u tom kontekstu zainteresirana za suradnju s državnim, entitetskim i kantonalnim institucijama.

"Jedan dio današnje prezentacije posvećen je regulativi EU koja se odnosi na uvoz i izvoz proizvoda iz namjenske industrije i određena predavanja imali su predstavnici češkog Ministarstva vanjskih poslova, a oni će se u srijedu sastati s predstavnicima bh. ministarstava vanjskih poslova, vanjske trgovine i obrane", rekao je Szunyog.

Predstavnik Češke zbrojevke za BiH Elis Hrkalović kazao je da je Češka zbrojevka više godina prisutna u BiH te da je sastavni dio vojske i policije u tehničkom dijelu, a da je cilj današnje prezentacije bio upoznati predstavnika resornih ministarstava, sigurnosnih agencija i policijskih struktura iz BiH o novim proizvodima, kao i i europskim i NATO standardima koji se odnose na uvoz i distribuciju tih proizvoda.

Hrkalović je kazao da su prezentirani proizvodi za vojsku, policiju te za sport i lovačku populaciju.

Kako je danas rečeno, BiH u Češku najviše izvozi rudače i koncentrate od željeza, aluminijske profile, aluminij u sirovim oblicima, otpatke od bakra, katran, sjedala za automobile, namještaj, a istovremeno, najviše uvozi kameni ugalj, kemijsku celulozu, poluproizvode od željeza i čelika, automobile, lokomotive, te turbine na paru.

Kopirati
Drag cursor here to close