Blago

Ukrajinu nije uništila Rusija nego lopovluk iznutra

Gospodarstvo / Flash | 11. 11. 2014. u 10:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinci žive bijedno ne zbog toga što je zemlja od početka bila siromašna ili zbog Rusije i krize u Donbasu, već zato što je mnogo njezinog blaga ukradeno i prisvojeno - ocjenjuje Neue Zürcher Zeitung navodeći kako je Ukrajina sama prokockala dobre mogućnosti.

Mnogi za današnju krizu optužuju Rusiju, međutim, ozbiljne greške načinjene su mnogo ranije. Poslije raspada SSSR-a, bruto-domaći proizvod po glavi stanovnika u Poljskoj i Ukrajini bio je otprilike jednak - nije bio veći od 1.600 dolara.

Međutim, danas, prema procjenama Svjetske banke, bruto-domaći proizvod po glavi stanovnika u Poljskoj iznosi 13.400 dolara, dok u Ukrajini on nije premašio 3.900 dolara!

Ukrajina je imala sve uvjete da postane ekonomski razvijena: velike zalihe energenata – ugljen, prirodni plin, kao i uransku rudu, prenosi Srna.

Osim toga, ta država ima unutarnje tržište koje je dovoljno da ne ovisi mnogo o uvozu, ističe švicarski list.

Postavlja se pitanje, što nije bilo kako treba?

Neue Zürcher Zeitung tako piše kako je cijena plina od 50 dolara za 1.000 kubika sve do 2004. godine - činila zemlju neprivlačnom za investicije u energetski segment.

Zbog lošeg stanja mreže za opskrbe toplinom, oko devet posto plina je odlazilo u zrak!?

Da je Ukrajina tijekom nekoliko godina povećavala efikasnost u plinskoj sferi i energetsku diversifikaciju, zemlja bi danas očekivala zimu s mnogo manjom zabrinutošću - prenosi Srna pisanje Neue Zürcher Zeitunga.

Međutim, ono što odgovara interesima građana i što bi moglo da vodi ekonomskom rastu Ukrajine, kosi se s "korporativnim interesima" vladajućih klanova.

''Zvuči paradoksalno, ali Ukrajinci su milijarderu Petru Porošenku dali priliku da izvede zemlju iz krize. Ukoliko to ne uspije - druge šanse za Ukrajinu možda neće biti'', zaključuje Neue Zürcher Zeitung.

Kopirati
Drag cursor here to close