Regionalna burza

Uskoro trgovanje iz Sarajeva na Banjalučkoj i Montenegro burzi

Gospodarstvo / Flash | 19. 10. 2012. u 14:40 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktori Sarajevske, Banjalučke i Montenegro burze, Tarik Kurbegović, Milan Božić i Gojko Maksimović, danas su u Sarajevu potpisali Sporazum o zajedničkoj platformi za trgovanje između ovih burzi.

Kurbegović je na tiskovnoj konferenciji, održanoj u pauzi 7. međunarodne konferencije Sarajevske burze, kazao da je svrha platforme uvezati tržišta kapitala s ciljem da se poveća likvidnost ovih burzi te stvaranje mogućnosti da one kao uvezano tržište budu atraktivnije za strane investitore.

"Ova priča je pokrenuta prije tri mjeseca, tako da je vrlo kratak rok od ideje do realizacije, a mi se nadamo da će i drugi slijediti naš korak. Mi smo sebi dali rok da u narednu godinu dana ovu platformu osposobimo tj. da ova tržišta uvežemo. Mi faktički postajemo jedinstveno tržište, ali ipak svaka od ovih burzi zadržava svoj identitet", kazao je Kurbegović.

Direktor Banjalučke burze Milan Božić rekao je da današnji sporazum nagovještava jednu puno ozbiljniju suradnju triju burzi.

"Ovde je najvažniji tehnološki aspekt i on mora da omogući investitorima s lokalnih tržišta da trguju na burzama koje su sudionice ovog projekta. Važno je da osiguramo i da naše brokerske kuće imaju tehnologiju koja to podržava i da nakon toga stvorimo platformu koja može izmjenjivati naloge između tržišta",kazao je Božić.

Božić je, na novinarski upit zašto do sada nije došlo do uvezivanja Sarajevske i Banjalučke burze, rekao da je razlog tome bilo planirano uvezivanje više burzi iz regiona.

Međutim, kako je rekao, kada su neke regionalne burze iskazale nastojanja da tu dominiraju, došlo je do ovakve platforme.

Božić je, također, istaknuo da za uvezivanje burzi u BiH nisu postojale nikakve političke prepreke.

 

Kopirati
Drag cursor here to close