Razvoj lokalne zajednice

Visoko se priprema za ulazak u Europsku uniju

Gospodarstvo / Flash | 15. 01. 2016. u 16:48 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Visoko ulaže značajne napore da područje Visokog učini poželjnim za investitore, s kvalitetom življenja kakvu stanovnici i zaslužuju.

''Namjera nam je da taj grad i općinu pripremimo što je moguće bolje za ulazak u Europsku uniju. S tim u vezi, raduje činjenica da je sve više domaćih institucija, kompanija, ali i inozemnih investitora i predstavnika EU koji u Općini Visoko vide istinskog partnera'' kazala je načelnica Općine Visoko Amra Babić.

Naglašava da Općina iz godine u godinu bilježi značajna ulaganja u infrastrukturu, ceste, rasvjetu, vodovod i kanalizaciju i to ne samo iz vlastitih sredstava već i iz sredstava viših nivoa vlasti i donatorskih sredstava po čemu, kako je kazala, Visoko spada u jednu od najuspješnijih općina u BiH.

Kaže da su u protekle tri godine kreirali preduvjete za stabilizaciju ukupnih prilika u Visokom i stvarali pretpostavke za značajnije razvojne projekte koji će Visoko ponovno vratiti među općine poželjne za investitore, s kvalitetom življenja kakav Visočani zaslužuju.

''Proračunsku potrošnju smo doveli u red, a za ovu godinu planirana je realizacija projekata vodosnabdijevanja za 12.000 stanovnika Visokog, ekološkog projekta izgradnje centra za upravljanje komunalnim otpadom, dalja izgradnja komunalne infrastrukture, rekonstrukcija i asfaltiranje cesta i puteva, kao i uređenja korita rijeka i parkova'' kaže Babić, priopćeno je iz Općine Visoko.

Općina Visoko investirala je od 2013. do 2015. godine 11.559.671,74 KM u realizaciju projekata usmjerenih na razvoj lokalne zajednice i kreiranja boljeg životnog ambijenta.

Na donatorska sredstva i grantove viših nivoa vlasti, kao i sudjelovanje mještana odnosi se 7.997.799,49 KM, dok se na sredstva iz proračuna Općine odnosi 3.561.872,25 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close