Suša

Čitateljica: Nije humano da nemamo vode, JP Broćanac: Potrošnja je velika

"Nije humano da netko u 21. stoljeću u ovakvom mjestu svaki dan mora razmišljati kako oprati zube, obaviti nuždu, istuširati se i na kraju krajeva skuhati nešto i sl.", istaknula je čitateljica portala Bljesak.info.
Gospodarstvo / Flash | 02. 08. 2024. u 13:35 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"JP Broćanac svaki dan gasi vodu okolnim selima bez prethodnog upozorenja. Svaki dan muku mučim s higijenskim potrebama zbog nedostatka vode", kazala je za Bljesak.info zabrinuta čitateljica.

Osnovni uvjeti

Kako je navela, problem je to koji stanovnike okolnih sela muči godinama s dolaskom ljetnih mjeseci i vrućina.

"Nije humano da netko u 21. stoljeću u ovakvom mjestu (nismo u nekom vodo nedostupnom području) svaki dan mora razmišljati kako oprati zube, obaviti nuždu, istuširati se i na kraju krajeva skuhati nešto i sl.", istaknula je čitateljica.

Upitala je i kako, ako su crpne stanice smještene u priobalju rijeke Neretve, "pola Brotnja konstantno ima vodu, dok drugi skoro nikako?".

"Ne znam kome se više žaliti, znam da će neki prokomentirati: 'Pretrpi, kako oni koji nikako nemaju vode'. Na to odgovaram: 'Kao mjesto koje je turistički razvijeno i biološki suhoparno, s ovim problemom se treba suočiti i omogućiti svakom čovjeku osnovni element - vodu jer za to uvjete imamo", navela je.

7.000 priključaka 

Tim povodom kontaktirali smo Javno poduzeće Broćanac koji su naveli kako imaju četiri pumpe koje su raspoređene na okolna mjesta.

"Kada su veći radovi ili nešto uvijek damo oglas na Radio Mir Međugorje ili objavimo na našoj web stranici", istaknuli su za Bljesak.info iz JP Broćanac.

Dodali su kako imaju gotovo 7.000 priključaka te je vrijeme velike suše, a potrošnja je velika.

"Vode ima, ali sada je velika potrošnja. Ako je prepumpavanje na pumpama uredno na računalima, ne može imati vode isto onaj tko je u nizini i onaj tko je na većoj nadmorskoj visini", pojasnili su iz JP Broćanac.

Problem je, kazali su za Bljesak.info, i zalijevanje poljoprivrednih površina.

"Mi ne možemo i ne možemo, jer nemamo toliko radnog osoblja, pregledati svaku parcelu i površinu", zaključili su.

Podsjetimo, nedostatak padalina stvorio je velike probleme s vodom u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close