Poljoprivreda

Zadruge i zadružni savezi trebaju pomoći u većoj proizvodnji hrane

Gospodarstvo / Flash | 18. 10. 2012. u 12:02 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zadruge i zadružni savezi u BiH su organizacije koje će pomoći da više proizvodimo hrane i da 80 posto potreba ne zadovoljavamo uvozom iz inozemstva. Poljoprivreda BiH se nalazi u povijesnom trenutku i u narednih četriri do pet godina moramo ispregovarati odnose s EU, gdje ćemo definirati koliko ćemo novaca dobijati iz europskog proračuna, te šta i koliko ćemo moći prozvoditi u budućnosti.

Rekao je to danas federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović tijekom početka međunarodne konferencije "Zadrugarstvo za mir i održivi razvoj" koja se održava danas i sutra u Sarajevu.

Ova konferenciju, koju organizira Zadružni savez Bosne i Hercegovine, uz podršku Švedskog zadružnog centra i Vanjskotrgovinske komore BiH, kako je kazao ministar, važna je da bi se ojačali međunarodni odnosi zadružnih saveza, te kako bi BiH kroz međunarodnu suradnju preuzela pozitivna iskustva iz europskih zemalja u organizaciji zadruga i zadružnih saveza.

Ona je, kako je kazao, važna i kako bi se promijenila negativna percepcija prema zadrugarstvu iz razloga što su u bivšoj Jugoslaviji zadruge bile organizirane na pogrešan način. Predsjednik Zadružnog saveza BiH Nagib Hadžić kazao je da konferencija služi da se pošalje poruka da BiH ima velike potencijale za razvoj zadrugarstva i da se poruči predstavnicima vlasti da je razvoj poljoprivrede i "u rukama" zadruga.

Ujedinjene nacije su, kako je rekao potpredsjednik Zadružnog saveza BiH Slavko Dobrilović, donijele deklaraciju i proglasile 2012. Međunarodnom godinom zadrugarstva. "Ta deklaracija sadrži određene ciljeve, gdje želimo da sudjelujemo kao zadružni sektor u donošenju zakona i podzakonskih akata, te otvaranja dijaloga o pozicijama zadrugarstva", istaknuo je Dobrilović.

On je rekao da skupu prisustvuju predstavnici zadružnih saveza iz regije, te Europe, kao i predstavnici međunarodnih organizacija koje implementiraju projekte u BiH koji se odnose na zadrugarstvo i poljoprivredu.

Tijekom konferencije detaljnije će se govoriti o oblicima zadrugarstva,mogućnostima i preprekama u zadrugarstvu u BiH, kao i o europskom zadrugarstvu, a tu će svoja iskustva, među ostalim, prenijeti i regionalni direktor Švedskog zadružnog centra Armando Costa Pinto i predsjednik Zadružnog saveza Slovenije i potpredsjednik Europskog udruženja zadruga - COGECA, Petar Vrisk.

Kopirati
Drag cursor here to close