agonija

Željeznice FBiH: Jedino zaposlenici u HNŽ-u nemaju zdravstveno osiguranje, ZZO šuti

Gospodarstvo / Flash | 02. 12. 2015. u 15:21 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iako JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo u posljednjih devet mjeseci redovno izmiruju obveze za doprinose za zdravstveno osiguranje prema svim zavodima zdravstvenog osiguranja, zdravstvena zaštita radnicima nije omogućena u Hercegovačko-neretvanskoj županiji'', rečeno je za Bljesak.info za JP Željeznice Federacije.

Iz JP Željeznice Federaciju su naveli kako svi županijski zavodi, izuzev Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ-a omogućavaju uredno ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu radnicima JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo, uslijed čega prava radnika JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo na zdravstvenu zaštitu nisu jednaka, a u ovisnosti su od županije, odnosno mjesta prebivališta.

''Zavod za zdravstveno osiguranje Hercegovačko-neretvanske županije uredno mjesečno raspolaže s uplaćenim sredstvima za doprinose, a da pri tome ne priznaje radnicima pravo na zdravstvenu zaštitu, odnosno, ovjeru zdravstvene knjižice, rekli su nam iz Željeznica, dodajući kako svaka osoba ima pravo na zdravstvenu zaštitu i na mogućnost ostvarivanja najvišeg mogućeg nivoa zdravlja, u skladu s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju, kao i propisa donesenih na osnovu ovih zakona.

''Dospjele, a neizmirene obveze za zdravstveno osiguranje prema Zavodu za zdravstveno osiguranje Hercegovačko-neretvanske županije, kao i sve dospjele, a neizmirene obveze prema svim zavodima zdravstvenog osiguranja, predmetom su Sporazuma između JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo i Porezne uprave Federacije BiH o otplati duga u vidu plaćanja u ratama čije usuglašavanje je u tijeku'', kažu iz Željeznica napominjući da su već u tijeku pregovori između JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo i Porezne uprave Federacije BiH u vezi s otplatom duga prema javnim fondovima u ratama. Iz tog razloga, kako navode, nije moguće voditi paralelne pregovore po istoj osnovi.

JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo podsjećaju da imaju potraživanja od županijskih zavoda za zdravstveno osiguranje, kao i od Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegovačko-neretvanske županije po osnovu naknade za bolovanje preko 42 dana.

Podsjetimo, čitatelj našeg portala nam se obratio navodeći problem zaposlenika Željeznica FBiH, koji ne mogu ostvariti svoje zakonsko pravno na zdravstveno osiguranje.

Željeznice FBiH: Jedino zaposlenici u HNŽ-u nemaju zdravstveno osiguranje, ZZO šuti

''Zaposlenici su očajni, plaćaju najobičnije preglede, nalaze, porođaje, skupe operacije, nitko im ne snosi troškove. Zaposlenicima u nekim ambulantama odbijaju preglede jer zdravstvene knjižice nisu ovjerene od kolovoza 2014 godine, uz obrazloženje kako nemaju mogućnost da im za naplaćenu uslugu izdaju fiskalni račun, što su prema Zakonu dužni učiniti. Zaposlenici uzalud mašu zdravstvenim knjižicama u kojima su prema navedenom nepotrebno 'lijepljene' markice koje su uredno naplaćene i na koje će se opet krajem godine apelirati, a rješenja nema'', piše čitatelj.

Iz Zavoda za zdravstvenog osiguranja još uvijek čekamo odgovor.

Kopirati
Drag cursor here to close