Bruxelles

Živinari BiH očekuju odobrenje za izvoz konzumnih jaja i jednodnevnih pilića u EU

Pomoćnik ministra za veterinarstvo RS Negoslav Lukić rekao je da sada naši proizvođači praktično izvoze jaja A klase na tržište EU kao jaja za industrijsku preradu
Gospodarstvo / Flash | 30. 07. 2024. u 14:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za veterinarstvo BiH će najkasnije do 15. listopada ove godine poslati svu potrebnu dokumentaciju Europskoj komisiji o ispunjenosti uvjeta za izvoz s farmi živinara Bosne i Hercegovine.

Ovo je rečeno nakon današnjeg sastanka predstavnika entitetskih ministarstava poljoprivrede, Koordinacionog odbora živinara BiH i Ureda za veterinarstvo BiH. Sastanak je održan u prostorijama Ministarstva poljoprivrede RS u Banjoj Luci, nakon čega je rečeno da se očekuje sljedeće godine nastavak izvoza na tržište Europske unije.

Očekuje se pozitivna reakcija EU

Predrag Miličić, zamjenik predsjedatelja Koordinacionog odbora živinara BiH, podsjetio je da se iz BiH izvozi pileće meso i prerađevine od pilećeg mesa i konzumna jaja B kategorije, odnosno jaja za industrijsku preradu.

''Nekoliko godina radimo na stvaranju uvjeta i za izvoz priplodnih, konzumnih jaja i jednodnevnih pilića u zemlje Europske unije. Sada smo to konačno riješili i očekujemo pozitivnu reakciju iz Europske komisije'' - rekao je Miličić.

On je naveo da u BiH, po posljednjim podacima, ima nešto manje od 1.000 velikih farmi živine.

''Zasigurno, više od 20 posto premašujemo potrebe kada su u pitanju konzumna jaja. Od početka godine smo izvezli oko 11 milijuna konzumnih jaja na tržište EU. To je vrlo značajno za ovu zemlju koja nema ni 3 milijuna ljudi, ima tendenciju pada broja ljudi a time i potrošača'' - objasnio je Miličević.

On je posebno zahvalio pomoćnicima entitetskih ministarstava Kemalu Muratoviću i Negoslavu Lukiću na suradnji, kao i predstavnicima Uredaa za veterinarstvo.

A klasa kao jaja za industrijsku preradu

Pomoćnik ministra za veterinarstvo RS Negoslav Lukić rekao je da sada naši proizvođači praktično izvoze jaja A klase na tržište EU kao jaja za industrijsku preradu. Ovo je, kako je rekao, četvrti u nizu sastanak s predstavnicima živinara na temu nastavka izvoza proizvoda na tržište EU.

''Dobili smo pozitivan rezultat kontrole Veterinarske inspekcije Europske unije i to je dobro. Aktivno radimo da stvorimo preduvjete da u listopadu službeno zatražimo zahtjev Bruxellesu za dolazak Veterinarske inspekcije koja će utvrditi ispunjenost uvjeta za izvoz jaja A klase'' - objasnio je Lukić.

Na pitanje o prisustvu antibiotika u pilećem mesu, Lukić je istaknuo da sve kontrole pokazuju da u mesu nema ostataka antibiotika.

''Na sve i jednoj farmi se rade kontrole. Svo meso na tržištu je zdravstveno sigurno i to garantiram, jer mi imamo kontrole i zbog izvoza na tržište EU'' - tvrdi Lukić.

Kopirati
Drag cursor here to close