Masovno umiranje pčela

Znanstvenici otkrili zašto pčele masovno ugibaju

Gospodarstvo / Flash | 20. 06. 2015. u 09:47 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova studija pokušala je istaknuti neke od vjerojatnih uzroka misterioznog i masovnog umiranja pčela koje oprašuju 30 milijardi vrijedne usjeve u SAD-u. Kako rezultati kažu, čini se da će 'pomor' pčela biti veći od očekivanog. Znanstvenici su pokušali naći okidač za tzv. Colony collapse poremećaj koji je, kako se procjenjuje, istrijebio 10 milijuna košnica, u vrijednosti od dvije milijarde dolara, u posljednjih šest godina, piše qz.com.

Kao jedni od glavnih razloga navode se pesticidi, paraziti i loša prehrana. U studiji koja je prva objavljena u časopisu POLS ONE, znanstvenici sa sveučilišta Maryland i Američkog ministarstva poljoprivrede su identificirali kojim vrstama pesticida i fungicida je zaražena pelud koju pčele skupljaju . Pelud je u prosjeku zaražena s devet različitih pesticida i fungicida, iako su znanstvenici otkrili 21 poljoprivrednu kemikaliju koje su povećane s rizikom infekcije parazitima.

Iako se mislilo kako su fungicidi bezopasni za pčele ispalo je drukčije. ''Postoji mnogo dokaza da fungicidi mogu utjecati na pčele. Ovakvi proizvodi trebaju se pravilno etiketirati i na njih se treba staviti upozorenje poljoprivrednicima da ne pršču kada su pčele u blizini, savjetuju znanstvenici.

Populacija pčela je toliko niska u SAD-u i sada zauzima 60 posto preživjelih kolonija koje oprašuju usjeve badema u Kaliforniji. Kalifornia opskrbljuje oko 80 posto svjetskih badema tržišne vrijednosti od oko 4 milijarde dolara.

Klasa kemikalije zvane neonikotinoidi, je povezana s umrlim pčelama, a u Europi, gdje također opala populacija pčela, je zabranjeno korištenje ovih pesticida na dvije godine.

''Pitanje pesticida je mnogo složenije nego što smo vjerovali, rješenje nije u zabrani samo jedne vrste proizvoda. Treba razmisliti o potpuno novoj vrsti prskanja biljaka u poljoprivredi'', kaže Ali vanEngelsdorp, asistent na Sveučilištu Maryland.

Kopirati
Drag cursor here to close