Promjene

Čep na odvrtanje slavi 135. rođendan – No, zbog nove promjene mnogi ga mrze

Stručnjak za ambalažu Visoke škole Kempten, Markus Prem, ocjenjuje da su evoluciju čepa nametnuli "čisti aktivizam" i "pranje savjesti"…
Gospodarstvo / Industrija | 08. 08. 2024. u 18:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čep na odvrtanje u subotu puni 135 godina. Patentirao ga je Britanac Dan Rylands i od tada je bez zamjerke obavljao svoj posao da jednostavno i pouzdano zatvara tečnost u bocu ili drugu ambalažu. Odnedavno, to nije tako, piše agencija dpa.

Čep od 3. srpnja u Europskoj uniji mora biti snažno pričvršćen za bocu i to izluđuje mnoge potrošače.

Odvojiv čep je u ilegali

Dakle, lako odvojiv čep je u ilegali. Zbog čega točno su zakonodavci naredili da mora biti snažno pričvršćen za prsten na ambalaži?

Ideja je bila da se suzbije zagađenje. Odvojeni čepovi, navodno, češće dospijevaju u prirodu i zagađuju zemljište, rijeke i oceane.

Stručnjak za ambalažu Visoke škole Kempten, Markus Prem, ocjenjuje da su evoluciju čepa nametnuli "čisti aktivizam" i "pranje savjesti", a da opipljivijeg rezultata neće biti.

"Donosi li to išta planeti ili barem Europi? Ne'', rekao je Prem agenciji dpa. "Industriji je nametnut trošak u milijardama eura za nove strojeve, a sve za efekt koji nije mjerljiv."

Čepovi nemaju nikakvu ulogu u zagađenju?

Njemačko udruženje veletrgovaca napitaka je na upit potvrdilo da su proizvođači morali uložiti novac da izađu u susret novom zakonskom zahtjevu.

"Računamo na trošak mjeren milijunima," navelo je udruženje.

S druge strane, organizacija punjača mineralne vode je navela da "nema podataka o većim problemima" pri prilagođavanju proizvodnje.

Drugim riječima, troškovi i komplikacije se razlikuju od slučaja do slučaja.

Pritom, čepovi u Europi i SAD, za razliku od Azije, nemaju skoro nikakvu ulogu u zagađenju, naveo je Prem.

"Trebalo je na nečem drugom da se angažiramo, ako već želimo nešto da promijenimo", rekao je.

PET boce – pozitivan primjer

Prema njegovoj ocjeni, mnogo je važniji razvoj reciklaže i cirkulacije materijala.

"Mnoge oblasti nadalje za povezivanje i pakiranje koriste teško razgradiv sintetički materijal'', rekao je.

Kao pozitivan primjer izdvojio je PET boce. Boce od polietilenskog tereftalata i stakla se već recikliraju po stopi od skoro 99 posto.

"Problem takozvanog literinga (zagađivanja) je, dakle, u Njemačkoj bio uvelike eliminiran i prije europskog zakona," rekao je Prem.

Odbacio je tezu da će se potrošači vremenom navići na nove čepove, onako kako su se navikli na protjerivanje plastičnih vrećica ili slamki.

Naravno, dodao je, postoje i drugi načini zatvaranja ambalaže, poput metalnih zatvarača uobičajenih na staklenim pivskim bocama.

"Nema, međutim, jednostavnijeg i lakšeg načina od prostog odvrtanja čepa," rekao je Prem.

Kopirati
Drag cursor here to close