Priprema terena?

Ministar u posjeti: BH-Gas spreman za južnu interkonekciju

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, sa suradnicima, boravio je u prvoj službenoj posjeti kompaniji BH–Gas d.o.o. Sarajevo, te razgovarao s članovima Uprave i Nadzornog odbora.
Gospodarstvo / Industrija | 08. 07. 2024. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Posjetom BH-Gasu šaljemo poruku podrške radu Uprave i Nadzornog odbora i pozdravljamo praksu da se donošenje najvažnijih razvojnih i investicijskih odluka radi zajednički i sinkronizirano s Vladom Federacije i resornim Ministarstvom. Stabilno stanje ovog društva nam govori da i u sljedećem razdoblju možemo očekivati nove uspjehe. Imamo projekte koji se razvijaju, projekte koje treba završiti i vrlo konstruktivne i realne planove za naredni period. Zajednički i sihronizirano možemo mnogo toga uraditi'', kazao je Lakić.

Sposoban

Dodao je kako je BH-Gas ''spreman za poduzimanje većih investicijskih aktivnosti, uključujući i projekt južne interkonekcije kao budućeg glavnog smjera opskrbe Bosne i Hercegovine prirodnim plinom''.

Predstavnici ove kompanije upoznali su ministra Lakića o aktualnom stanju u kompaniji kroz prezentaciju kapaciteta, tehničkih mogućnosti, brojčanog stanja uposlenih, te financijskih pokazatelja o poslovanju.

''BH-Gas je spreman i osposobljen za širenje plinovodne mreže, ne samo na južnu interkonekciju, već i na ostale dijelove BiH'', kazao je v.d. direktor Edis Baković, te dodao da, kako bi se osigurao snabdijevanje, naša zemlja treba proširiti izvore i pravce opskrbe, te osigurati pristup skladištima plina. BH-Gas je kadrovski, organizacijski i financijski sposoban za aktivno sudjelovanje u svim ovim projektima i spreman je da, uz podršku Ministarstva i Vlade Federacije BiH, podrži i ostale energetske inicijative i projekte koji doprinose energetskoj stabilnosti i sigurnosti plinskog sektora Bosne i Hercegovine'', priopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Podsjetimo, nedavno je ffederalni premijer Nermin Nikšić, govoreći o južnoj plinskoj interkonekciji, izjavio kako se radi na novom zakonu.

Zakon

''Znate da smo imali dva zakonska prijedloga, a Vlada se nije opredijelila ni za jedan od njih, ali smo formirali radnu grupu koja radi na integralnom tekstu zakona koji bi trebao vrlo brzo ugledati svjetlo dana - da se nađe prvo na Vladi, pa onda i pred Parlamentom'', rekao je Nikšić i dodao kako je siguran da se može naći rješenja koja će zadovoljiti sve strane.

Čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, ranije je rekao kako je ovaj trasa plinovoda od strateškog interesa za hrvatski narod u BiH te da je rješenje da se formira novo poduzeće sa sjedištem u Mostaru koje bi bilo u vlasništvu Federacije BiH.

Zbog ovakvog stava Čoviću je američko Veleposlanstvo u BiH prijetilo sankcijama a nedavno je održan i sastanak veleposlanika Michaela Murphyja s čelnikom HDZ-a BiH na kojem je američki diplomat ''pozvao njega i HDZ BiH da podrže mjere u Federaciji koje stvaraju uvjete za snažan ekonomski rast predvođen privatnim sektorom, promoviraju pomirenje i okončaju ovisnost BiH o ruskom plinu''.

Kopirati
Drag cursor here to close