EU

Nove sankcije Rusiji: Ograničava se izvoz plina

EU je zabranila kompanijama da koriste "Sustav za prijenos financijskih poruka" (SPFS), specijalizirani servis za razmjenu financijskih poruka koji je razvila ruska Centralna banka "kako bi neutralizirala učinak restriktivnih mjera".
Gospodarstvo / Industrija | 24. 06. 2024. u 10:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće Europske unije usvojilo je 14. paket sankcija Rusiji, koji uključuje restriktivne mjere protiv dodatnih 116 pojedinaca i subjekata.

Novousvojenim mjerama zabranjuje se investiranje za završetak projekata tečnog prirodnog plina u izgradnji, objavila je Srna.

Osobna ograničenja

"Sankcijama je zabranjeno medijima EU, političkim strankama i analitičkim organizacijama da primaju sredstva iz ruskih izvora. Mjere su uvedene i protiv kompanija iz Kine, Kazahstana, Kirgizije, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog zaobilaženja sankcija Rusiji", navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako Vijeće EU zadužuje europske kompanije da osiguraju da njihovi partneri u trećim zemljama ne krše sankcije.

"EU limitira registraciju prava intelektualne svoje u bloku građanima i kompanijama Rusije", ističe se.

Prema priopćenju, novi paket proširuje osobna ograničenja kako bi uključio 116 pojedinaca i organizacija "odgovornih za akcije koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine".

U priopćenju se navodi i to da će EU zabraniti usluge pretovara ruskog LNG-a na teritoriji EU u svrhu daljeg transporta u treće zemlje, da bi se osiguralo da se objekti EU ne koriste za pretovar ruskog tečnog prirodnog plina (LNG) u treće zemlje i da bi se na taj način smanjili značajni prihodi koje Rusija ostvaruje prodajom i transportom tečnog prirodnog plina.

Flota u sjeni

EU je zabranila kompanijama da koriste "Sustav za prijenos financijskih poruka" (SPFS), specijalizirani servis za razmjenu financijskih poruka koji je razvila ruska Centralna banka "kako bi neutralizirala učinak restriktivnih mjera".

"S obzirom na kontinuirane pokušaje Rusije da se miješa u demokratske procese u EU i podriva njene demokratske temelje, uključujući kampanje utjecaja i promoviranje dezinformacija, Vijeće je odlučio da političkim strankama i fondacijama, kao i nevladinim organizacijama, uključujući istraživačke centre, ili pružateljima medijskih usluga u EU, više neće biti dozvoljeno da prihvaćaju sredstva koja dolaze od ruske države i njenih punomoćnika", dodaje se u priopćenju.

EU je uvela sankcije i ruskoj "floti u sjeni", odnosno "specifičnim brodovima" koji daju doprinos ratu u Ukrajini, koje su usmjerene protiv 27 plovila, a uvedena su i proširena ograničenja na uvoz helija iz Rusije i izvoz rude mangana, plastike i elektronske opreme.

Kopirati
Drag cursor here to close