Očekivana, ali teška odluka

ECB digla kamatne stope na rekordne razine

Iako je predviđeno još jedno podizanje kamata, to nije sto posto sigurno.
Gospodarstvo / Novac | 15. 09. 2023. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rast cijena u eurozoni je usporio, ali bazna inflacija tvrdoglavo odbija da uspori. Europska centralna banka (ECB) je, u nastojanju da rast potrošačkih cijena vrati na željenu razinu cijene zaduživanja podigla i 10. put, i to na razinu koja nije viđena od osnivanja eurozone.

Nakon današnje odluke ECB, kamatna stopa na depozite iznosit će četiri posto, na glavne operacije refinanciranja 4,5 posto, a na marginalne kreditne olakšice 4,75 posto, piše u priopćenju središnje banke, piše Bloomberg Adria.

Od početka ciklusa monetarnog stezanja, u koji je ECB ušla kasnije u odnosu na Federalne rezerve, cijene zaduživanja u eurozoni su porasle za 450 baznih poena.

Očekivana, ali teška odluka

S druge strane, treba reći da su i jedni i drugi analitičari rekli da je sama odluka bila veoma neizvjesna, a kretanja na tržištu kapitala pokazivala su slične podjele u uvjerenjima.

"Iako predviđamo još jedno podizanje kamata, to nije sto posto sigurno. Ekonomsko usporavanje, zaokret bazne inflacije, vjerojatni kraj ciklusa povećanja u SAD i strahovi oko otpornosti Kine još uvijek bi mogli uvjeriti Vijeće guvernera ECB da zastane i razmisli", naveli su prije objavljivanja odluke David Powell i Maeva Cousin iz Bloomberg Economicsa.

Ekonomija eurozone porasla

Predsjednica ECB Christine Lagarde je signalizirala da bi u rujnu mogla biti usvojena odluka da se napravi pauza kada je u srpnju na pres-konferenciji rekla da "ovog trenutka ne bi rekla da ECB treba da nastavi istim putem".

S druge strane, inflacija u eurozoni i dalje se nalazi iznad pet posto, što je daleko iznad cilja centralne banke monetarne zajednice. Da stvar bude gora, bazna inflacija je u kolovozu također usporila samo marginalno, dok je ukupni indeks rasta cijena ostao nepromijenjen.

Ekonomija eurozone je jedva porasla u drugom kvartalu. Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za samo 0,1 posto tijekom tri mjeseca do lipnja.

Kopirati
Drag cursor here to close