Ministar najavio

Imate praznu kuću ili stan u Hrvatskoj? Plaćat ćete porez na nekretnine

Porez na nekretnine neće plaćati onaj tko živi u nekoj nekretnini i oni koji su svoju nekretninu dali u dugoročan najam.
Gospodarstvo / Novac | 29. 08. 2024. u 16:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Anton Sharov / Unsplash / Makarska

Ministar financija Marko Primorac otkrio je konture novog paketa poreznih izmjena, koji između ostalog uključuje uvođenje poreza na nekretnine transformacijom poreza na kuće na odmor, kao i izjednačavanje poreznog tretmana dugoročnog i kratkoročnog najma.

Ministar Branko Bačić istaknuo je da se mjerama žele staviti na tržište nekretnine koje se ne koriste, prenosi Hina. 

Stanovanje ili dugoročni najam 

Kako je najavljivano, porez na kuće za odmor treba transformirati i to će se u novom paketu poreznih izmjena i učiniti uvođenjem poreza na nekretnine, rekao je nakon sjednice Vlade ministar financija Marko Primorac, koji će cjeloviti paket novog kruga poreznih izmjena predstaviti u ponedjeljak.

Prijedlog će uključivati i djelomične izmjene raspona u kojem se te nekretnine mogu oporezivati, u vidu povećanja i gornje i daljnje granice, a njime će jedinice lokalne samouprave imati i obavezu uvođenja tog poreza, s obzirom na to da je do sada to bila samo opcija.

Porez na nekretnine neće plaćati onaj tko živi u nekoj nekretnini i oni koji su svoju nekretninu dali u dugoročan najam.

"Prijedlog je da se utvrđuje porezni obveznik i predmet oporezivanja u ožujku tekuće godine za tu godinu i onaj tko bude imao ugovor o dugoročnom najmu i tko bude iznajmljivao nekretninu u određenoj godini, barem deset mjeseci, taj ne bi plaćao porez na nekretnine", pojasnio je Primorac.

Kratkoročni najam 

Oni koji će nekretninu iznajmljivati kratkoročno ili će im nekretnina biti prazna, ti će plaćati porez na nekretnine. Na pitanje novinara kako će se to sve pratiti, Primorac je rekao da država može pratiti sve.

Najavio je i povećanje poreznog opterećenja kratkoročnog najma u turizmu, koji se trenutno plaća kao paušal po krevetu, a po Primorčevim riječima ti su iznosi prilično smiješni i na neki su način ne samo utjecali na tržište nekretnina, nego na gospodarstvo u cijelini.

Konstatirao je i da se ugovorni, dugoročni najam prilično blago oporezuje, no kratkoročni još i manje, pa bi tako trebalo doći do izjednačavanja poreznog tretmana dugoročnog i kratkoročnog najma.

"Time će doći do značajnog povećanja poreznog opterećenja kratkoročnog najma, no ono će i dalje biti poprilično povoljno u odnosu na oporezivanje ostalih izvora dohotka, istaknuo je Primorac.

Kopirati
Drag cursor here to close