Džepovi

Koliko bi BiH ubrala od poreza na bogatstvo?

U cijeloj BiH broj multimilijunaša odavno je premašio 100…
Gospodarstvo / Novac | 09. 09. 2024. u 10:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oporezujući bogatstvo Bosna i Hercegovina mogla bi mjesečno "ubrati" 41 milijun maraka, objavila je britanska organizacija Tax Justice Network.

Kako je objavio Večernji list, iako se BiH ubraja među siromašnije europske zemlje, to ne znači da ovdje nema iznimno bogatih ljudi.

Pročitajte još

''Uglavnom je riječ o biznismenima čija se imovina mjeri desecima, pa i stotinama milijuna maraka. Imovina pet najbogatijih osoba u BiH iznosi 3,2 milijarde eura, što je čak 13,3 posto udjela u bruto društvenom proizvodu BiH. Samo u jednom relativno malom gradu u Tuzlanskoj županiji - Živinicama živi čak 150 milijunaša. U cijeloj BiH broj multimilijunaša odavno je premašio 100'', navodi Večernjak dodajući kako oni nemaju baš mnogo razloga za zabrinutost jer teško je očekivati da bi u doglednoj budućnosti neka vlast odlučila slijediti španjolski primjer.

Naime, španjolska je vlada uvela privremeni porez na bogatstvo pojedinaca čija je imovina procijenjena na više od tri milijuna eura.

''Ustvrdili su kako ovakve i slične porezne reforme koje ciljaju na bogate nisu dovele do preseljenja u druge zemlje te da je samo 0,01 posto najbogatijih obitelji odlučilo odseliti se iz Španjolske nakon uvođenja tog poreza. Argument zagovornika poreza na bogatstvo je da tek mali broj ljudi drži u svojim rukama većinu globalnog bogatstva, više od četvrtine u svakoj zemlji. Kao primjer se navodi da jedan milijarder posjeduje više bogatstva nego što bi prosječno kućanstvo moglo potrošiti za 10.000 godina'', navodi Večernjak.

Novine podsjećaju i na analizu iz 2017. godine koja je pokazala da potencijalno uvođenje poreza na bogatstvo može predstavljati značajan izvor sredstava.

''Imajući u vidu da se ukupno bogatstvo u BiH utvrđeno različitim metodologijama procjenjuje između 114 i 218 milijardi KM, s poreznom stopom od samo 1 posto bi moglo donijeti prihode između 1,14 i 2,18 milijardi KM, navedeno je u toj analizi'', prenio je Večernjak.

Kopirati
Drag cursor here to close