Proračun

Koliko je novca u džepovima države?

Krišto je navela da je prilikom kreiranja proračuna vođeno računa i o poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih u institucijama BiH, što uključuje i povećanje osnovice...
Gospodarstvo / Novac | 15. 03. 2023. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara u Sarajevu usvojen je Nacrt dokumenta okvirnog proračuna institucija BiH za razdoblje od 2023. do 2025. godine i Nacrt zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza za ovu godinu, objavila je agencija Srna.

Fiskalno vijeće usuglasilo je ranije tekst Globalnog fiskalnog okvira koji podrazumijeva okvir za financiranje institucija BiH u 2023. godini u iznosu od 1.315.400.000 KM, dok je predviđeni iznos financiranja od neizravnih poreza za institucije BiH za 2023. godinu utvrđen u iznosu od 1.020.500.000 KM.

Video: Izjava nakon nastavka 5. sjednice VMBiH

Predsjedateljica Vijeća ministara, Borjana Krišto, rekla je kako Nacrt zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu iznosi 1.315.400.000 KM ili 23 posto više u odnosu na prethodnu, odnosno 241,8 milijuna KM.

''Rashodi su na nivou pokrivenosti i ništa nije ostalo nepokriveno. Možda vas čudi što smo kasnili, ali je riječ bila o procesu donošenja Globalnog fiskalnog okvira i usuglašavanja sa entitetskim nivoima vlasti", rekla je Krišto novinarima nakon sjednice.

Prema njezinim riječima, ovaj proračun je kreiran u skladu s prioritetima provođenja reformi, ispunjavanja uvjeta za europsko partnerstvo, realizacije programa rada ministarstava, kao i kapitalnih izdataka institucija BiH.

Krišto je navela da je prilikom kreiranja proračuna vođeno računa i o poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih u institucijama BiH, što uključuje i povećanje osnovice sa 535 na 600 KM za sljedećih devet mjeseci, kao i uvećanje regresa za godišnji odmor sa 300 na 450 KM.

Dodala je kako su proračunom predviđena i sredstva za financiranje vanjskog duga BiH u iznosu 1.245.966.000 KM, što je povećanje za 426.777.243 KM u odnosu na proračun iz prošle godine.

Krišto je najavila da će predloženi proračun, posredstvom Ministarstva financija i trezora u Vijeću ministara biti upućen u Predsjedništvo BiH kao ovlaštenom predlagaču, a potom će ovaj dokument biti upućen u parlamentarnu proceduru u Parlamentarnu skupštinu BiH na usvajanje.

Navela je i kako je donošenje proračuna za ovu godinu predstavlja iskorak u radu institucija BiH, jer se prethodnih godina znatno kasnilo s njegovim usvajanjem.

Kopirati
Drag cursor here to close