Vodoopskrba

Općina Čitluk namjerava se zadužiti za gotovo 4 milijuna KM

"Naša je obveza da osiguramo adekvatne resurse i moderniziramo infrastrukturu kako bismo poboljšali kvalitetu života naših građana, a time i razvoj poljoprivrede", istaknuo je ministar Hrnjić.
Gospodarstvo / Novac | 20. 09. 2024. u 15:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je u petak općinu Čitluk i razgovarao s načelnikom ove općine Marinom Radišićem.

Dostupnost vode 

Sastanku s fokusom na projekte iz oblasti vodoopskrbe prisustvovali su predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, predstavnik Sektora voda Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Alma Imamović, direktor Agencije za vodno područje Jadranskog mora iz Mostara Damir Mrđen te direktor Javnog poduzeća "Broćanac" d.o.o. Čitluk Željko Dugandžić.

"Ovaj projekt vodoosiguravanja, uz podršku Svjetske banke, predstavlja ključ prema osiguranju kvalitetne i održive opskrbe vodom za sve stanovnike općine Čitluk. Svjesni smo važnosti dostupnosti čiste i pitke vode, posebno u ruralnim područjima. Naša je obveza da osiguramo adekvatne resurse i moderniziramo infrastrukturu kako bismo poboljšali kvalitetu života naših građana, a time i razvoj poljoprivrede", istaknuo je ministar Hrnjić po okončanju sastanka.

U priopćenju Ministarstva navodi se da su tijekom sastanka razmotrene aktivnosti na realizaciji projekta Modernizacija vodnih usluga u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i projekata koji se odnose na izgradnju potisnog cjevovoda C.S. Biletić Polje – V.S. Jelina Glavica te izgradnju i povećanje zapremine rezervoara Jelina Glavica.

Rješenje? 

Općinsko vijeće Čitluk je tijekom drugog kvartala donijelo odluku o kreditnom zaduženju u vezi s implementacijom ovih vrlo bitnih infrastrukturnih projekata za općinu Čitluk, a kojom se općina namjerava zadužiti za iznos od 3.900.000 KM.

"Izgradnjom i povećanjem zapremine rezervoara Jelina Glavica donijela bi se znatna ušteda električne energije, smanjili gubici u cjevovodu te povećala sigurnost vodoopskrbnog sustava naše općine. Projektna dokumentacija postoji i urađena je na općinskoj razini", istaknuli su iz općine Čitluk.

Prema riječima predstavnika općine Čitluk, izgradnja glavnog potisnog cjevovoda obuhvaća nabavu i ugradnju novih cijevi DN 500 u dužini od tri kilometra, od vodocrpilišta u Biletić Polju u blizini rijeke Neretve sve do rezervoara Jelina Glavica.

Dogradnja rezervoara Jelina Glavica obuhvaća dogradnju postojećeg rezervoara za dva bazena po 2.000 m3, priopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close