Peticija za povećanje mirovina

VIDEO | Umirovljenici zabrinuti: Kako preživjeti uz stalna poskupljenja?

Oni koji se najviše plaše novih poskupljenja su umirovljenici - minimalna mirovina iznosi 570, a potrošačka košarica gotovo 3 tisuće KM.
Gospodarstvo / Novac | 07. 08. 2024. u 18:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Struja je poskupjela za 10 posto za domaćinstva koja ju koriste od JP Elektroprivreda BiH, a s njom nas sigurno očekuju i nova poskupljenja, koja zabrinjavaju sve građane.

Traže povećanje mirovina

Međutim, oni koji se najviše plaše su umirovljenici - minimalna mirovina iznosi 570, a potrošačka košarica gotovo 3 tisuće KM.

Kako će preživljavati, kupovati lijekove i namirnice te plaćati račune - ni sami ne znaju, a ono što očekuju je povećanje mirovina, piše Federalna.ba.

Rok za potpisivanje peticije koju je pokrenuo Savez udruženja umirovljenika na inicijativu svojih članova s ciljem popravljanja njihovog teškog položaja produžen je do 10. kolovoza.

Iz Saveza očekuju da će biti više od 20.000 potpisa umirovljenika. Peticija će biti dostavljena Vladi i Parlamentu Federacije BiH na razmatranje.

Umirovljenici zahtijevaju od Vlade i oba doma Parlamenta Federacije da donesu izmjene i dopune Zakona o MIO-u koje će omogućiti kvalitetno redovno i izvanredno usklađivanje, odnosno povećanje mirovina.

"Iz tri udruženja imamo već 5.000 potpisanih. U najvećem udruženjem još traje potpisivanje, oni će sami prijeći 10.000. Do kraja roka, do 10.8, bit će više od 20.000 potpisanih na peticiji", kazao je Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera.

Najavljeni masovni prosjedi

Međutim, odgovora iz Vlade još nema, a umirovljenici strahuju da ga neće ni biti, piše Federalna.ba

Prvi u redu za plaćanje svojih dugova, komunalnih računa, jedva preživljavaju, pa čak i oni koji su nekada imali solidne plaće i dobro radno mjesto.

"Ja prvo njihovo izmirim – komunalije, a meni što ostane. 40 godina radio sam u malo jačem poduzeću i došao sam u mirovinu i sad imam 680 maraka. Žena bolesna, ja bolestan, lijekovi skupi".

"Ovo je bruka i sramota što se radi od ljudi koji su časno i pošteno zaradili svoju mirovinu. Trebali bi imati barem duplo ovu mirovinu da bi pristojno živjeli".

Ako zahtjevi umirovljenika ne budu ispunjeni, najavljuju masovne prosvjede za rujan sa središnjim događajem u Sarajevu, koji bi trebali biti održani i u ostalim gradovima.

"Znate kolika je meni bila plaća - ja sam bila rukovoditeljica, on je bio rukovoditelj. Mi smo mislili, kad budemo otišli u mirovinu, da ćemo mi našoj djeci pomoći. Međutim, nama naša djeca pomažu. To je najveća sramota i bruka".

Od više od 400.000 umirovljenika u Federaciji, najviše je onih s najnižim mirovinama. Kažu da im je "došlo do grla" i da će poduzeti sve zakonom dozvoljene mjere kako bi se izborili za svoj bolji materijalni položaj.

Kopirati
Drag cursor here to close