Poskupljenje

Vlada će pomoći plaćanje struje

Federalni Zavod MIO će svaki mjesec dostavljati popis korisnika najniže mirovine Elektroprivredi BiH.
Gospodarstvo / Novac | 01. 08. 2024. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacija Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj u četvrtak u Mostaru izmijenila Odluku o provođenju mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske učinkovitosti, kojom je rok njene primjene produžen do 30. lipnja 2025. godine.

Osnovni kriterij

Odlukom je utvrđeno da pravo na subvencioniranje ostvaruju određene kategorije s najnižim primanjima, umirovljenici s minimalnom mirovinom i korisnici stalne novčane pomoći koji imaju izdana rješenja od nadležnih službi i centara za socijalni rad u FBiH.

Osnovni kriterij za subvenciju je potrošnja električne energije, koja mora biti ispod prosječne (manja od 268 kWh mjesečno kod JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, odnosno manja od 348 kWh kod JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar).

Inače, Odluka o provođenju mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti u primjeni je od 2011. godine, a prosječan broj korisnika subvencija po godinama iznosio oko 70 tisuća.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić uoči početka sjednice kazao je kako Vlada FBiH "kontinuirano brine za socijalno ugrožene kategorije, pa će to uraditi i po pitanju usklađivanja cijena električne energije".

Dodao je kako će Elektroprivreda BiH na taj način dio svoje planirane dobiti, koja pripada Vladi FBiH, usmjeriti ka subvencijama za najugroženije kategorije kupaca. 

Popis korisnika

Kako je pojasnio ministar Lakić, pravo na subvenciju ostvaruju umirovljenici s najnižom mirovinom, koju je u tekućem mjesecu isplatio Federalni Zavod MIO u Federaciji BiH, kao i korisnici koji primaju stalnu novčanu pomoć od nadležnih službi, odnosno centara za socijalni rad u FBiH. 

Federalni Zavod MIO će svaki mjesec dostavljati popis korisnika najniže mirovine Elektroprivredi BiH.

Resorna kantonalna ministarstva će Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike redovno dostavljati popise korisnika koji primaju stalnu novčanu pomoć centara odnosno službi za socijalni rad u Federaciji BiH.

Popisi korisnika socijalne pomoći će se zatim dostavljati Elektroprivredi BiH.

''Na ovaj način se želi osigurati da će svi oni koji nemaju dovoljne izvore prihoda dobiti subvenciju, ali će se istovremeno voditi računa da ne dođe do zloupotreba i da se s popisa uklone oni koji su počeli ostvarivati dodatne prihode'', priopćeno je iz Ureda federalnog ministra energije, rudarstva i industrije.  

Kopirati
Drag cursor here to close