Probajte!

6 uobičajenih razloga zašto vam cvijeće ne cvijeta (i kako to riješiti)

Gledate li cvijeće u svom vrtu i pitate se zašto ne cvijeta?
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 26. 06. 2024. u 09:36 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ja jesam. I otkrio sam razlog zašto moje biljke nemaju čak ni pupove na sebi.

Kako bih došao do uzroka onoga što sprječava cvjetanje mog cvijeća, zamolio sam lokalnu uzgajivačicu cvijeća, Sue Oriel iz Country Lane Flowers, da mi to bolje objasni i predloži učinkovita rješenja, prenosi The Middle-Sized Garden.

Sue i njezina poslovna partnerica Stephanie uzgajaju cvijeće za Country Lane Flowers u vlastitim vrtovima. Oni stvaraju održive cvjetne aranžmane lokalnog porijekla za vjenčanja i bukete, pa ako postoji jedna stvar koju si ne mogu priuštiti, to je cvijeće koje ne cvjeta!

6 razloga zašto vam cvijeće ne cvijeta

  • Posadili ste ga na krivo mjesto u svom vrtu
  • Starost biljke (samo trajnice)
  • Sijanje sjemena prekasno (samo jednogodišnje)
  • Ne režete biljke redovito
  • Rezidba u krivo vrijeme
  • Ne gnoji se dovoljno ili se koristi previše gnojiva 

1. Posadili ste ga na krivo mjesto u svom vrtu

"Ako cvijeće koje voli sunce posadite na sjenovito mjesto, ono će narasti s malo ili nimalo cvjetova", kaže Sue.

Biljke koje vole sjenu, poput lisičarki i hortenzija, cvat će u sjeni. Ali ljubitelji sunca, kao što su lavanda, kosmos, dalije, cinije, suncokreti i drugi, trebaju puno sunca.

Stručnjaci za perunike kažu da je razlog broj jedan zašto perunike ne cvjetaju to što su im rizomi zakopani preduboko. Ne samo da sama biljka irisa treba puno sunca, već joj treba sunce na vrhu rizoma.

"Puno sunce" u svijetu vrtlarstva definira se kao "šest ili više sati izravnog sunca dnevno ljeti".

Kako to popraviti: premjestite biljku na mjesto gdje će dobiti pravu količinu sunca. Biljke je bolje premjestiti u proljeće ili jesen. Ljeto može biti prevruće i suho, ali zima može biti prehladna i vlažna.

2. Starost biljke (samo trajnice)

Trajnice su biljke koje žive u vašem vrtu tri ili više godina. Sjećam se da sam jednom posadio puno trajnica od 9 cm, kao što su izdržljivi geraniji.

Procvjetale su, ali nisu bile neke velike gomile cvijeća. To vas ne treba čuditi jer će mnogim trajnicama trebati više od jednog ljeta da postanu dovoljno velike da postanu bujne.

Nakon tri ili četiri godine, izvorni dio biljke će odumrijeti u sredini ostavljajući "mrlju" bez cvjetova. Sue kaže da je najbolji način da se riješite toga iskopavanje skupina trajnica, ako vidite da središte ne cvjeta. To je najbolje učiniti u proljeće i jesen.

Kako to popraviti: Kao što Sue kaže, možda ćete morati raskomadati gomilu trajnica nakon što je iskopate. Ali moći ćete odbaciti staro mrtvo korijenje i ponovno posaditi nekoliko dijelova novog korijena.

"Ali ponekad biljke jednostavno umru. To je normalno", kaže Sue. Profesionalni vrtlar jednom joj je rekao da biste trebali planirati zamjenu oko 10 % biljaka svake godine.

3. Prekasna sjetva sjemena (samo jednogodišnje biljke)

Jednogodišnje biljke su biljke koje se uzgajaju iz sjemena, cvjetaju, zatim zametnu sjeme i uginu, sve unutar 12 mjeseci.

"Jednogodišnjim biljkama treba 14-21 dan da prokliju, a zatim 90-100 dana rasta prije nego što procvjetaju", kaže Sue. "To je jednostavna matematika. Ako sjeme posijete prekasno, nemate dovoljno vremena da dođete do cvatnje prije nego što temperature padnu i svjetlosni se dan skrati."

Kako to popraviti: Ona kaže da je rješenje posijati sjeme izdržljivih jednogodišnjih biljaka u jesen. Zatim ih preko zime držite na hladnom mjestu, ali ne dopustite da se smrznu. 

Ne može se sve sjeme saditi u jesen kako bi procvjetalo sljedeće ljeto. Dakle, ako sadite sjeme iste godine kad želite da procvjeta, Sue predlaže da to ostavite najkasnije do sredine proljeća.

4. Ne režete vaše cvijeće dovoljno

Ponekad ćete na popisima zadataka u vrtu vidjeti "rezanje cvijeća". Pitate se zašto? Zato što samo odrezano cvijeće ima priliku da bolje i više cvijeta. Ako vaše biljke cvjetaju opetovano, tada će ih česta rezidba potaknuti da proizvode više cvjetova.

Ali što je "često"? Kad sam intervjuirala Frances Moskovits, rekla mi je da škare drži kraj stražnjih vrata i u šupi. Kad izađe u vrt, šiša i kosi sve cvijeće za koje smatra da mu je potrebno.

Kako to popraviti: Sue kaže da cvijeće treba rezati oko tri puta tjedno. 

RHS je također nedavno preporučio da biste cvijeće trebali  rezati čim počne izgledati krhko, umjesto da čekate da potpuno klone. 

Ona kaže da se uzgajivači cvijeća također spuštaju do lisnog čvora, te ne ostavljaju stabljiku. To potiče ponovnu cvatnju. Ne cvjetaju sve biljke više puta. Ali cvjetovi koji to rade uključuju dalije, kozmose, mnoge ruže, astrantije, izdržljive geranije i još mnoge druge. 

Također ćete vjerojatno htjeti ostaviti neke biljke za sjeme. Sjemenke izgledaju lijepo zimi i pružaju hranu pticama. A ako berete vlastito sjeme, trebat će vam i sjemenke.

5. Rezidba u krivo vrijeme

Intervjuirao sam specijalizirane stručnjake za biljke kako bih saznao više o uzgoju određenih biljaka, uključujući hortenzije, ruže, salvije i irise. Uvijek pitam stručnjaka "zašto moje cvijeće ne cvjeta?"

Neil Miller, glavni vrtlar u dvorcu Hever, gdje imaju poznati ružičnjak, kaže da je najčešći razlog zašto ruže ne cvjetaju taj što su prekasno obrezane. Ruže cvjetaju na stabljikama koje rastu iste godine. Dakle, ako obrežete ružu kasnije od ranog proljeća, vjerojatno ćete spriječiti ovogodišnji cvat biljke. 

A Roger Butler iz Signature Hydrangeas, kaže da je glavni uzrok zašto hortenzije ne cvjetaju to što su pogrešno obrezane. Različite vrste hortenzija zahtijevaju različite vrste rezidbe. 

Kako to popraviti: saznajte kada je vašim biljkama potrebno obrezivanje - nemojte to raditi samo onda kad imate vremena.

6. Ne gnojite vaše cvijeće dovoljno ili koristite previše gnojiva

Moj intervju s Neilom Millerom potpuno je promijenio način na koji uzgajam ruže. Objasnio je da ruže trebaju više prihranjivanja i gnojiva nego većina biljaka.

Sada koristim gnojivo za ruže i one cvjetaju baš onako kako treba. Imaju više nego dvostruko više cvjetova nego prije. Ali previše gnojiva također može uzrokovati da biljke postanu zelene i lisnate, ali bez cvjetova.

Imali smo veliku vreću gnojiva koju mi je netko dao. Naš psić ga je otkrio i pokušao pojesti, pa sam mislio da bi bilo dobro razbacati ga po vrtu da ga se riješimo. Inače ne koristim gnojiva osim za određene biljke. 

Moje biljke postale su zelene i bujne s dodatnim gnojivom - ali mnoge od njih nisu imale  cvjetne pupoljke. 

Kako to popraviti: povrće, ruže i cvijeće u posudama trebaju dodatno gnojivo, ali mnoge druge biljke ne. Stoga nemojte samo dodavati gnojivo u nadi da će poboljšati cvjetanje.

Kopirati
Drag cursor here to close