Najava iz Mostara

Hercegovina će dobiti online shop za domaće proizvode i 40 digitalnih meteoroloških stanica

Hercegovina će kroz projekt "HeRuDNet" dobiti 40 digitalnih meteoroloških stanica čije će informacije moći besplatno koristiti svi registrirani korisnici.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 29. 05. 2024. u 14:50 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Postavit ćemo 40 digitalnih meteoroloških stanica, po dvije u svakoj općini te ćemo tako imati puno detaljnije prikaze trenutnog vremena, ali isto tako i prognoze sljedećih sedam dana", kazao je direktor REDAH-a Ivica Sivrić.

Sivrić je voditelj projekta "Uspostava Mreže za ruralni razvoj Hercegovine-HeRuDNet" koji je nastao suradnji s Europskom unijom, a čiji su planovi predstavljeni u srijedu u Hotelu Buna.

Besplatne informacije 

Fokus projekta su nevladine organizacije koje se bave ruralnim razvojem, mala poljoprivredna gazdinstva te davatelji usluga u ruralnom prostoru.

"Prva i osnovna stvar je uspostava same mreže, njezina registracija i članstvo gdje smo našim članovima pripremili čitav jedan set treninga, edukacija kako bismo im pojačali kapacitete", istaknuo je Sivrić.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Direktor REDAH-a Ivica Sivrić

Drugi korak je postavljanje digitalnih meteoroloških stanica, a čije će informacije biti vidljive putem platforme koja će biti besplatna i na koju će se svi moći registrirati.

Licenca će biti na nivou općine i dostupna svim korisnicima.

Kako je pojasnio Sivrić, planiran je i poseban dio platforme za mala poljoprivredna gazdinstva kako bi mogli crtati svoje tabele i voditi evidenciju proizvodnje.

"Svi ostali korisnici, turisti, lokalno stanovništvo, civilna zaštita, GSS, obrazovne institucije moći će povlačiti te podatke vezano za tu klimatologiju. Ujedno, na takav način bismo mogli osvijestiti jesu li neki mikroklimati rizičniji sa stanovišta klimatskih promjena te zajednički pokušati stvoriti određene mjere kako to spriječiti", istaknuo je.

Video: Javni sektor često doživljava privatni kao protivnika - Ivica Sivrić (Bljesak - Podcast Imam Ideju)

Web stranica 

Dodao je kako će mreža imati svoju web stranicu za komunikacije te će na njoj svoje mjesto naći i mali poljoprivredni proizvođači.

Svi oni, koji nemaju svoju web stranicu, moći će na njihovoj stranici kreirati svoju ponudu s nekoliko fotografija i kontakt informacija.

"Jedan online shop za domaće proizvode jer svjesni smo da je potražnja tih proizvoda sve izraženija, odnosno ljudi pitaju gdje ima što kupiti", kazao je Sivrić.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Predstavljanje projekta 

Istaknuo je kako će s korisnicima raditi i na korištenju društvenih mreža i učiti o prednostima digitalnog marketinga.

Sivrić je najavio kako je u sklopu projekta planirana i analiza uspostave akcijskih grupa.

Njih bi sačinjavale dvije - tri općine koje imaju zajedničke karakteristike, a koje bi s ulaskom u EU zajedno mogle aplicirati za određena sredstva.

Kako je pojasnio, želja im je i pokretanje Ruralnog parlamenta Hercegovine u kojem bi sudjelovalo 100-tinjak predstavnika poljoprivrednih proizvođača gdje bi mogli jasno govoriti o problemima s kojim se susreću.

660 tisuća eura

Direktor Fondacije "Linnovate" Nikola Periša okupljenim medijima je kazao kako im je drago što je REDAH odlučio proširiti područje Hercegovine na 'i' i tako u projekt uključiti i Livno.

"Mi kao Hercegbosanska županija imamo mnoštvo prirodnih sadržaja i mnoštvo potencijalno obradive površine pa se nadamo da će kroz ovu uspostavu članice mreža taj broj zapravo i rasti. Broj poljoprivrednika, malih, pogotovo onih mladih koji će se odlučiti ostati i obrađivati to zemljište", kazao je Periša.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Direktor Fondacije "Linnovate" Nikola Periša

Projekt "Uspostava Mreže za ruralni razvoj Hercegovine-HeRuDNet" implementira REDAH kao vodeći partner te je sufinanciran od strane Europske unije.

Ukupna vrijednost projekta je 660 tisuća eura i implementirat će se kroz sljedeće tri godine.

Kopirati
Drag cursor here to close