Za slučaj da niste znali

Kada što brati u vrtu - opće smjernice za berbu povrća

Bilo da ste početnik u vrtlarstvu ili ste već iskusni, ponekad je teško znati kako i kada brati povrće.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 22. 08. 2024. u 09:21 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Berba povrća u pravo vrijeme može napraviti razliku između ukusnih proizvoda i onih neukusnih. Nekoliko praktičnih savjeta za žetvu u vrtu pomoći će vam da uberete to povrće baš u pravo vrijeme, prenosi Gardening Know How

Kada brati povrće?

Vrijeme berbe povrća prvenstveno se određuje duljinom vremena rasta. Ove se informacije nalaze na paketima sjemena, ali postoje i druge indikacije kada treba brati povrće.

Povrće se nastavlja poboljšavati ili propadati nakon što se ubere. Kada je zrelo u trenutku žetve, njihov životni proces treba usporiti hlađenjem, dok nezrelim proizvodima poput zelenih rajčica taj proces treba ubrzati skladištenjem na sobnoj temperaturi.

Raznolikost sjemena jedan je od pokazatelja kada treba brati povrće, kao i vrsta tla, temperatura, sezona, navodnjavanje, količina sunca i mjesto gdje je povrće uzgajano – u vrtu, u zatvorenom prostoru ili u stakleniku.

Uz sve što je rečeno, najbolje vrijeme za berbu povrća je kada to rade poljoprivredni proizvođači, rano ujutro. Proizvodi ubrani ujutro će duže ostati hrskavi i svježi, dok povrće ubrano tijekom dnevne vrućine obično uvene.

Ako se ne možete probuditi rano ujutro, sljedeće najbolje vrijeme za branje je navečer kada prođe dnevna vrućina. Neko povrće poput rajčice, tikvica, paprike i raznog korjenastog povrća (poput mrkve) može se brati u bilo koje doba dana, ali tada ga odmah trebate staviti u hladnjak. 

Kako brati povrće?

Prilikom berbe povrća traži se zrelost. Zrelost uključuje sva vaša osjetila, od mirisanja i lupkanja po dinji do gledanja vašeg graška zbog te bujnosti, bušenja zrna kukuruza i kušanja nekoliko cherry rajčica.

Vrijeme i način žetve povrća je jedinstveno za svaki usjev. Grah i grašak, na primjer, trebaju se brati kada su mahune pune, ali ne rastu, i dok su tamnozelene i ne blijede.

Kukuruz je vrlo poseban. Nakon što je spreman za žetvu, počinje se razgrađivati nakon samo 72 sata. Berite kukuruz kada su zrna puna i sočna, a svila smeđa i suha.

Luk treba brati kada mu vrhovi padnu i počnu žutjeti. Iskopajte luk i ostavite da se suši nekoliko dana, a zatim odrežite vrhove i pohranite ga na hladno, suho mjesto.

Dodatni savjeti za berbu u vrtu

Ostalo povrće treba brati kada dostigne svoju zrelu veličinu. Tu spadaju korjenasti usjevi, zimska tikva i patlidžan.

Ljetnu tikvu najbolje je brati kada je mala. Kada, na primjer, tikvicama dopustite da postanu velike, postaju žilave i pune velikih sjemenki.

Rajčice bi trebale biti potpuno crvene, ali će sazrijeti iznutra ako se uberu nezrele. Nasljedne sorte sklone pucanju treba brati prije nego što se pucanje proširi u unutrašnjost rajčice, što može unijeti bakterije.

S vremenom ćete naučiti prepoznati kada i kako brati svoje usjeve. Nakon što ste ubrali svoje povrće, čuvajte ga na odgovarajućoj temperaturi, na odgovarajućoj razini vlage za određeni usjev i uz dovoljnu cirkulaciju zraka kako biste na minimum sveli uvenuće i propadanje. 

Kopirati
Drag cursor here to close