Savjeti

Najbolji načini korištenja sode bikarbone za biljke i kako je NE koristiti

Možda su vaši baka i djed koristili kuhinjsku sodu bikarbonu u svojim vrtovima, ali biste također trebali razmotriti druge načine borbe protiv gljivica koji neće uzrokovati nakupljanje soli u tlu.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 22. 08. 2024. u 08:56 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Je li soda bikarbona za biljke dobra ideja? Kao vrtlari, često tražimo netoksične načine za brigu o našim biljkama bez kemikalija.

Soda bikarbona, koju možete pronaći u svakoj kuhinji je spoj koji je bazičan na pH ljestvici. Soda bikarbona podiže pH čime se povećava alkalni sadržaj, prenosi Gardening Know How. Zbog ovog svojstva, ona se za biljke često koristi kao fungicid.

Mnoge obične gljive najbolje klijaju u kiselim uvjetima. Budući da korištenje sode bikarbone na biljkama podiže pH i stvara manje kiselo okruženje, smatralo se da gljivice neće napredovati u takvim uvjetima. Međutim, previše sode bikarbone na biljkama može stvoriti nepovoljne uvjete koji dovode do drugih problema.

Je li soda bikarbona dobra za biljke?

Soda bikarbona za vrt jedna je od stvari kojoj su me naučili baka i djed. Cijela moja obitelj se kune u ovu praksu. Čak i ako nije pomagalo, svi smo mislili da nije otrovno. Nova istraživanja pokazuju da je učinkovitost sode bikarbone kao fungicida ograničena.

Prednosti sode bikarbone u vrtu ovise o sposobnosti kontroliranja određenih uvjeta. Također je važno koristiti proizvod rano kada bolest nije prisutna ili je prisutna u niskim razinama.

U visokim razinama bolesti, količina sode bikarbone može biti štetna za biljke. Također, učinci tretmana sodom bikarbonom nisu dugotrajni. To je zato što će soda bikarbona inhibirati rast spora, ali ne i ubiti spore.

Hoće li soda bikarbona ubiti biljke?

Pretjerano visoke razine mnogih stvari mogu ubiti naše biljke. Budući da soda bikarbona povećava pH tla, mnoge važne makro i mikro hranjive tvari potrebne biljkama mogu im postati nedostupne.

Soda bikarbona u vrtu također može pridonijeti zbijanju tla i stvaranju kore. Zbog toga je tlo manje porozno zbog čega se hranjive tvari i voda slabo kreću kroz njega.

Soda bikarbona je u biti sol. Soli koje se nakupljaju u tlu mogu uzrokovati isušivanje korijena, lišća i stabljika. Venuće i zastoj u rastu bit će prvi znakovi, a toksičnost može na kraju dovesti do smrti biljke. Kada se otopine sode bikarbone prskaju po lišću, toksičnost može uzrokovati klorozu, žutilo lišća.

Kako koristiti sodu bikarbonu u vrtu?

Prskanje ili folijarna primjena sode bikarbone su najčešći načini. Miješanje čiste sode bikarbone u tlo može uzrokovati višak soli. Natapanje tla koje je razrijeđeno može biti učinkovito ako ciljate na truljenje korijena, ali će također povećati soli u tlu do toksičnih razina.

Vrijeme prskanja otopine sode bikarbone je važno. Primijenite ga rano u sezoni za borbu protiv gljivičnih bolesti. Izbjegavajte prskanje tijekom dnevne vrućine. Budući da je ona topiva u vodi, mora se ponovno nanijeti nakon kiše ili navodnjavanja kako bi bila učinkovita.

Koristite 1 žlicu (14 gr) na 4,5 l vode. Da bi smjesa bila učinkovitija, dodajte malo hortikulturnog ulja. Ovo će djelovati kao površinski aktivna tvar i pomoći smjesi da prianja na lišće kada se koristi kao folijarno prskanje.

Kućni sprej za biljke od sode bikarbone

Za kućni lijek za nekoliko gljivičnih bolesti, pomiješajte 2 1⁄2 žlice (37 gr) hortikulturnog ulja u 4,5 l vode, s 4 žličice sode (16,74 gr). Promiješajte ili protresite smjesu da se dobro poveže.

Drugi učinkoviti fungicidi

Budući da soda bikarbona ima naviku nakupljanja u tlu što će akumulirati soli i može oštetiti lišće, evo nekoliko alternativa koje treba razmotriti. Ulje nima je široko dostupno i pomaže u borbi protiv mnogih gljivičnih bolesti. 30-postotna otopina mlijeka u vodi također se pokazala netoksičnom i potencijalno učinkovitom.

Odabir sjemena i biljaka otpornih na gljivice jednostavan je način da se izbjegnu gljivične bolesti. Razmak između biljaka, zalijevanje samo kada se lišće biljke može prilično brzo osušiti, izbjegavanje prekomjernog zalijevanja i korištenje gnojiva sa sporim otpuštanjem također će smanjiti probleme s gljivicama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close