U svom dvorištu

Mještoviti voćnjak? Može, ali uz ova pravila

Za uspješan rast ovakvog nasada neophodne su dobre pripreme jer bez toga ćemo u narednim godinama trpjeti greške koje smo napravili na početku.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 23. 03. 2024. u 20:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mješoviti voćnjaci su postali trend koji je sve više zastupljen. Kada se radi o amaterskim voćnjacima na okućnicama, kontinuirano opskrbljujemo obitelj raznim vrstama i sortama voća.

U profesionalnim pak ovakva sadnja doprinosi poboljšanju imuniteta kako pojedinačnih stabala, tako i cijelog nasada, piše Agroklub

Za uspješan rast ovakvog nasada neophodne su dobre pripreme jer bez toga ćemo u narednim godinama trpjeti greške koje smo napravili na početku.

Položaj i karakteristike 

Veličina, položaj i karakteristike prostora za sadnju uvelike će utjecati na odabir voćnih sadnica. U obzir treba uzeti razmak između stabala, što direktno određuje njihovu brojnost, odabir agrotehnike i pomološke zahvate.

Manje, takozvane kržljave podloge daju manje prinose po stablu, ali veće po jedinici površine. Imaju niz prednosti. Lakše ih je održavati, orezivati, štititi od bolesti i štetnika, navodnjavati. Možemo posaditi više različitih voćnih vrsta i sorti. Treba napomenuti i to da one daju stabla s manjom krošnjom. Njihov nedostatak je što im moramo osigurati armaturu koja će ih pridržavati, jer su zbog slabog korijena sklone izvrtanju pod naletom vjetra.

U malim dvorištima i voćnjacima nije potrebno saditi sadnice u redovima. Možemo ih saditi prema proizvoljnom rasporedu. Jedino je važno da ispoštujemo razmak i da ih ne posadimo pregusto.

Pažljivo birajte 

Što ćete posaditi, ovisi od vremenskih uvjeta, karakteristike zemljišta, opskrbljenosti vodom i osunčanosti terena. Klima utječe na izbor voća, od nje ovisi prisutnost štetnika i uzročnika bolesti.

Za sadnju izbjegavajte podvodna i zabarana zemljišta, jer korijen lako trune i cijela biljka propada. Voćke vole Sunce i birajte takve lokacije. U uvjetima visokih temperatura nekima će odgovarati polusjena. Za sjenovita dvorišta odaberite vrste koje to mogu podnijeti.

Većina voćaka je stranooplodna i potrebno je posaditi najmanje dvije sorte kako bi osigurali dobro zametanje plodova. Pažljivim odabirom možemo osigurati berbu u dugom vremenskom razdoblju, od ranih ljetnih do kasnih zimskih plodova.

Raspitajte se o sortnim karakteristikama, jer su plodovi nekih namijenjeni isključivo za potrošnju u svježem stanju, druge za preradu, dok su treće višenamjenske. Plodovi imaju različitu mogućnost čuvanja tijekom zime.

Kopirati
Drag cursor here to close