Radovi u srpnju

Ove poslove trebate obaviti u vrtu u srpnju

Srpanj je uglavnom mjesec održavanja, navodnjavanja, hranjenja i rezidbe, kao i vrijeme za pauzu i uživanje u vašim postignućima.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 04. 07. 2024. u 09:40 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako vas zanimaju detalji radova koje trebate obaviti u srpnju, nastavite čitati, jer Gardens Illustrated donosi najbitnije informacije. 

Poslovi u vrtu u srpnju

Zadnjih par godina uživam u svježem grašku do duboke jeseni. Kako? Tako što se pobrinem da završim drugu sjetvu u srpnju. Kad prva serija biljaka prijeđe, izvucite ih, pazeći da štapovi graška ostanu na mjestu.

Posijte svoj drugi usjev izravno, ostavljajući oko 10 cm između svakog zrna graška i dobro ga zalijte.

Također, godinama unazad sam odbacivao peršin, te sam ga koristio samo za ukrase na jelima.  Moram priznati da sam bio u krivu. Ova biljka dobro prezimi, a okus postaje izraženiji s hladnoćom. Sijte sada kako biste osigurali obilne zalihe za zimske salate.

Ovo je također idealno vrijeme za sjetvu  salate poput rukole i gorušice. Tako ćete izbjeći napad nametnika i osigurati dobar urod u hladnijim mjesecima.

Manje je vjerojatno da će komorač koji se sad posije, niknuti i biti spreman za žetvu u jesen i ranu zimu. Ovo je savršeno vrijeme za obrezivanje nekog voća.

S ljetnom rezidbom, cilj je smanjiti novi rast, kako bi se stablo održalo da propušta svjetlost i sunce, te kako bi plodovi mogli sazrijeti. Opće mišljenje je da trebate ukloniti sve uspravne listove te odrezati sve nove izrasline koji su duže od 20 cm na pet listova. 

Kao i zimi, iskoristite priliku da uklonite svako bolesno drvo ili izraslinu koja se križa preko drugih biljaka. Krumpiru će za glavni usjev trebati prihranjivanje. Oni su poznati kao gladne biljke i neće vam dobro uroditi ako im ponestane hrane. 

Usjeve u posudama trebate redovno zalijevati – to znači svaki dan za osjetljivije stvari poput lišća salate. Također ih ne smijete zaboraviti nahraniti. Jedno od važnih pravila je da zalijevate tlo, a ne lišće.

Što učiniti sa svojim vrtnim usjevima u srpnju?

Prvi i drugi rani usjev krumpira sada bi trebao biti u punom jeku. Glavni izazov je izvaditi sve krumpire bez da ih slučajno probijete lopaticom – što ponekad može biti posebno izazovno.  

U srpnju vas također čeka obilje mekog voća. Nisam veliki obožavatelj zamrzavanja hrane no ako se mudro koristi, vrlo je koristan resurs kad imate previše hrane koju negdje treba skladištiti.

Spremim nekoliko vrećica voća u zamrzivač te od njih pravim pekmez u jesen kad je u vrtu mirnije i kad imam više slobodnog vremena. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close