Nema tko

Šljive rodile, a radnika gotovo da i nema: Ni dnevnica od 80 do 100 KM nije privlačna

"Teško je pronaći radnika za berbu, a dnevno imam oko deset radnika. Dnevnice su bile od 80 do 100 KM. Stvarno je bio veliki rod ove godine", kazao je Lipovac.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 14. 08. 2024. u 11:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Kadira Šakić / Radnica bere šljive

Ovogodišnja berba šljive privodi se kraju, voćari iz Gradačca su zadovoljni prinosima, ali ukazuju na problem nedostatka radne snage koji bi u idućim godinama mogao biti još izraženiji.

Salih Lipovac je dugogodišnji proizvođač šljive i drugog voća. Posjeduje dva hektara voćnjaka, a dosad je ubrao 25 tona šljive. Očekuje da će imati prinos preko 30 tona.

Suša pokvarila kvalitet 

Kaže da je zadovoljan proizvodnjom, iako su ove godine problem predstavljali suša i nedostatak radne snage.

"Raditi moramo, iako je vruće. Ova suša je utjecala na kvalitetu šljiva, ali nije na rod jer se rod formira krajem proljeća. Zbog nedostatka vlage, šljiva je sitnija. Ipak, prinos je zadovoljavajući", kazao je Feni Salih Lipovac, koji pored šljiva, uzgaja jabuke, kruške i trešnje.

U mladosti je bio trgovac i autoprijevoznik, ali se usporedno bavio i poljoprivredom, jer ima veći posjed zemlje te nije želio da "zemlja propada, pa je posaditi raznovrsno voće.

"Nažalost, svi poljoprivrednici suočavaju se s problemom nedostatka radne snage. Meni je još trebalo radnika, ali nisam ih mogao naći. Trenutno skladištim proizvode u hladnjaču, pa vidjet ću što ću dalje. Žao mi je što odlaze mladi i što smo zaboravljeni od države na neki način", smatra Lipovac.

Mišljenja je da će i iduće godine imati problem s nedostatkom radne snage te će mnogi, kako tvrdi, morati napustiti proizvodnju jer neće imati tko raditi.

Veliki rod

Dugogodišnji voćar Hajrudin Lipovac ima 15 duluma voćnjaka i kaže da je ubrao oko 13 tona šljive.

"Rod je bio idealan, ali je suša utjecala na kvalitetu. Šljiva je sitna i nije se dosta prodalo. Šljivu čačanku izvozimo, ali stelinu ostavljamo u hladnjaču. Teško je pronaći radnika za berbu, a dnevno imam oko deset radnika. Dnevnice su bile od 80 do 100 KM. Stvarno je bio veliki rod ove godine. Otkupna cijena steline je bila 80 pfeninga po kilogramu, a čačanke po 90 pfeninga", kazao je za Fenu Hajrudin Lipovac.

Foto: Kadira Šakić / Urod šljive

Zadovoljan je proizvodnjom i otkupnom cijenom, iako navodi kako profit nije zadovoljavajući.

"Za radnike sam imao 40 posto troškova, a meni je ostalo 60 posto profita s ostalim troškovima. Usprkos svim troškovima, ne odustajem od poljoprivrede", poručio je.

Grad Gradačac je poznat po velikim zasadima šljive, a poljoprivrednici kažu da je njihov proizvod prepoznatljiv na tržištu.

Sajam šljive je jedan od strateških prioriteta privrednog razvoja Gradačca, a ovogodišnji 51. Sajam šljive bit će održan od 28. do 31. kolovoza.

Kopirati
Drag cursor here to close