Već se osjete posljedice

Suša prepolovila urod kukuruza: Cijene će rasti u nebesa

Posljedice suše se već počinju osjećati na tržištu, jer je cijena kukuruza počela da raste, što će u konačnici poskupjeti stočnu i proizvodnju mlijeka, kao najzastupljenije poljoprivredne grane na ovim prostorima.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 18. 08. 2024. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Shutterstock / Suša prepolovila urod kukuruza

Dugotrajna suša na području Unsko-sanskog kantona prepolovila je proizvodnju stočne hrane, prije svega kukuruza, što će stvoriti nove probleme ovdašnjim farmerima.

Skuhan na stabljici 

Prema riječima Ermina Veladžića, predsjednika Udruženja proizvođača mesa i mlijeka USK za Nezavisne novine, posebno će biti ugrožena proizvodnja mlijeka kao osnovna grana ovdašnje agrarne proizvodnje.

"Stanje s kukuruzom je katastrofalno, suša je onemogućila da se razvija klip biljke, on je praktično skuhan na stabljici i neupotrebljiv. Farmeri koji su kasnije sijali imat će samo silažu od stabljike, zrna praktično neće ni imati i to će biti stočna hrana niske kvalitete", kaže Veladžić.

Prema njegovim riječima, posljedice suše se već počinju osjećati na tržištu, jer je cijena kukuruza počela da raste, što će u konačnici poskupjeti stočnu i proizvodnju mlijeka, kao najzastupljenije poljoprivredne grane na ovim prostorima.

"Predstavnici poljoprivrednih proizvođača imali su sastanke s nadležnim institucijama te je dogovorena financijska pomoć farmerima. Kantonalna vlast je obećala interventna sredstva koja će biti operativna nakon što se usvoji rebalans budžeta, a nadamo se pomoći i s federalnog nivoa. Ako to izostane, bit ćemo prisiljeni pribjeći radikalnim mjerama, uključujući i prosvjede", kaže Veladžić.

Nema mladih

Prema njegovim riječima, novi sustav poticaja koji je zaživio prije nekoliko godina, stvorio je veliku pometnju među poljoprivrednim proizvođačima, budući da nije moguće istovremeno koristiti poticaje s kantonalnog i federalnog nivoa.

Ono što zabrinjava jeste nastavak tendencije pada proizvodnje mlijeka na području Unsko-sanskog kantona, a zbog posljedica suše situacija bi mogla postati još gora. Zbog problema koji su prisutni u poljoprivredi posljednjih godina, veliki broj mladih zatvorio je gazdinstva te otišao na rad u inozemstvo.

"Trenutna prosječna starosna dob naših farmera, kako smo mi računali, iznosi 52 godine i to je jedna porazna činjenica. Znači, mladi ljudi nemaju interes da se bave poljoprivrednom proizvodnjom i gazdinstva ostaju na starijima. Ono što je u ovome trenutku najveći problem u poljoprivredi jest nedostatak radne snage", kaže Veladžić.

Prema njegovim riječima, suša je ostavila posljedice i na proizvodnju žitarica, pa i povrtlarsku proizvodnju, a sve to u narednom periodu može dovesti do daljeg rasta cijena hrane na domaćem tržištu.

Kopirati
Drag cursor here to close