Certifikat o zaštiti geografskog porijekla.

VIDEO | Kupus iz Semberije dobio posebno priznanje

Semberski kupus je dobio certifikat o zaštiti geografskog porijekla.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 23. 09. 2024. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Semberija, poznata po svojoj bogatoj poljoprivrednoj tradiciji, posebno u proizvodnji kupusa, sada ima dodatnu potvrdu kvaliteta – semberski kupus je dobio certifikat o zaštiti geografskog porijekla.

Ovo je važan korak za lokalne proizvođače, poput Đorđa Vakčića iz Male Obarske, koji već godinama uzgaja kupus.

Vakčić je zadovoljan ovom viješću, ali ističe da je ovo samo početak.

Nadaleko poznat kupus

"Semberski kupus je nadaleko poznat, ali prerađivački kapaciteti su slabi, što ograničava mogućnosti za veći profit," kaže on.

Iako je optimističan, smatra da će proći nekoliko godina prije nego što zaštita geografskog porijekla u potpunosti zaživi.

Proces certifikacije trajao je dvije godine, a značaj ovog poteza dodatno objašnjava Dragan Zarić iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.

"Iako gajimo hibride, geografsko porijeklo jamči da je kupus uzgojen u našim agroekološkim uvjetima. Kako će se dalje razvijati, tek ćemo vidjeti," kaže Zarić, javlja BHRT.

Dodatna vrijednost

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, ističe da zaštita domaćih proizvoda donosi dodatnu vrijednost i omogućava im bolju cijenu na tržištu.

Proces certifikacije uključivao je gradsku upravu, udruženje poljoprivrednika, te Komisiju za zaštitu oznaka formiranu od strane Vijeća ministara.

Sljedeći korak je certifikacija semberskog kupusa na razini EU, što bi proizvođačima donijelo dodatne koristi, uključujući mogućnost izvoza.

Poljoprivrednik Aco Živanović smatra da će certifikat biti od velike koristi, ali da je važno raditi na unaprijeđenju proizvodnje i skladištenja kako bi kupus bio konkurentan na međunarodnom tržištu.

Lokalne vlasti također najavljuju nove agrarne mjere koje će biti usmjerene na prerađivačke kapacitete, kako bi proces proizvodnje kupusa bio u potpunosti zaokružen i omogućio još veće koristi za proizvođače.

Kopirati
Drag cursor here to close