Postavite granice

4 načina da prestanete dopuštati ljudima da vas gaze na poslu

U današnjem profesionalnom svijetu postoje stalni rokovi, novi zahtjevi i rastuća očekivanja.
Gospodarstvo / Posao | 18. 07. 2024. u 15:06 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

To znači da kao uspješan profesionalac vjerojatno većinu dana provodite boreći se protiv zahtjeva drugih ljudi. Žele vaše vrijeme, energiju i stručnost. A budući da ste lojalan timski igrač, rado ćete pružiti pomoć. Možda ste također posljednji koji će otići na kraju dana i prvi koji će preuzeti nove odgovornosti, prenosi Trust Yourself.

Iako je briga o svom poslu sjajna, previše davanja može vas brzo iscrpiti. Možda ćete se osjećati preopterećeno i nezahvalno za svu dodatnu podršku koju pružate.

Divno je biti ugodan suradnik koji pruža podršku, ali stavljanje drugih ljudi na prvo mjesto često može imati negativan utjecaj na vašu profesionalnu sreću.

Znakovi ugađanja ljudima na poslu uključuju:

  • Stalno govorite da i ne postavljate granice
  • Osjećate burnout ili ste ogorčeni jer radite previše
  • Ispričavate se za stvari koje nisu vaša krivnja
  • Mijenjate svoje mišljenje ili ne izražavate svoje misli kako bi drugi bili sretni
  • Pretjerano tražite uvjeravanja, pohvale i afirmacije

Kako prestati dopuštati ljudima da vas gaze na poslu?

1. Imenujte svoj temeljni strah

Ugađanje ljudima obično izgleda poput osjetljivosti i predanosti. Vaše namjere da pomognete možda dolaze s dobrog mjesta, ali važno je prihvatiti strahove koji pokreću vašu "potrebu za ugađanjem".

Bojite li se odbijanja? Neuspjeha? Jednostavno imenovanje vaših strahova može smanjiti njihovu moć nad vama.

2. Budite iskreni o cijeni koju plaćate kad ugađate ljudima

Zapitajte se koliku dobit imate od toga da ste uvijek simpatični ili pouzdani. Pristajanje na svaki zahtjev ne samo da vas može iscrpiti, već i potkopati vaš osobni integritet. Možda ćete se naći kako provodite ideje u koje doista ne vjerujete.

Suprotno tome, sposobnost da se na odgovarajući način afirmirate, ponosite se svojim idejama i odredite prioritet vlastitim potrebama može vam pomoći u napredovanju u karijeri.

3. Učite druge kako da se ponašaju prema vama

Ako vi ne cijenite svoje vrijeme, nitko drugi neće. Umjesto da budete previše dostupni, postavite jasne granice. Odustanite od nerazumnih zahtjeva i naučite reći ne.

Privatno uvježbajte odgovore poput: "Bliži mi se veliki rok i potpuno sam usredotočen na to." Također možete razmisliti o utvrđivanju vremenskih okvira. Na primjer, "Slobodan sam pomoći utorkom od 10 do 12 sati."

Uvježbavanje ovakvih fraza učinit će odbijanje projekta mnogo prirodnijim, što može ublažiti zabrinutost o narušavanju vaših odnosa.

4. Učinite suprotno

Da, dobro ste čuli. Ako je priskakanje u pomoć vaš normalan odgovor (čak i kada je kontraproduktivan), posudite psihološku tehniku poznatu kao "suprotna radnja". "Suprotna radnja" je upravo ono što zvuči.

To uključuje preusmjeravanje beskorisnih odgovora na zdravije ponašanje, radeći suprotno od onoga što nam naše emocije govore da učinimo. Ako je vaš poriv uskočiti i posredovati u svakom problemu, učinite suprotno podučavajući ljude da sami preuzmu odgovornost nad problemima.

Nastojati da svi budu sretni cijelo vrijeme nije moguće. To bi moglo biti moguće u kratkom roku, ali u konačnici, jedina osoba nad kojom imate potpunu kontrolu ste vi. Budite sami sebi prioritet i bit ćete sretniji, i na poslu i u privatnom životu.

Kopirati
Drag cursor here to close