Niste umorni, depresivni ste!

5 radnih navika koje su zapravo prikrivena depresija

Svi prolazimo kroz uspone i padove na poslu, ali ako teški dani postaju vaša nova normala, možda doživljavate ono kroz što prolazi 280 milijuna ljudi diljem svijeta: depresiju.
Gospodarstvo / Posao | 16. 07. 2024. u 11:29 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Depresija je mentalno zdravstveno stanje koje se može pokazati kao vidljiva tuga i iscrpljenost, ali često se može pojaviti i na načine koje ne biste očekivali, prenosi HuffPost.

"Simptomi depresije na poslu mogu vam prići lagano, a uobičajeno je biti strog prema sebi umjesto da ih prepoznate i pomognete si", rekla je Shannon Garcia, psihoterapeutkinja u State of Wellness Counseling sa sjedištem u Illinoisu i Wisconsinu.

Trajni osjećaj beznađa, smanjeni užitak u aktivnostima, gubitak ili dobivanje na težini, poremećaji spavanja, umor, osjećaj bezvrijednosti ili poteškoće s koncentracijom depresivni su simptomi koji mogu utjecati na vas, rekao je Ryan Howes, psiholog iz Pasadene , Kalifornija.

1. Radite više nego ikada kako biste izbjegli odlazak kući

Depresija se razlikuje od osobe do osobe. Neki suradnici možda nikada neće pogoditi da se nosite s depresijom jer još uvijek funkcionirate te ste vrijedan i pouzdan zaposlenik.

"Za uspješne profesionalce koji su karijeru napravili zahvaljujući postignućima i dobivanju potvrde na poslu, depresija bi mogla izgledati aktivnije", rekla je Alicia Velez, licencirana klinička socijalna radnica sa sjedištem u Brooklynu, New York.

Navela je primjer zaposlenice koja prolazi kroz razvod ili brine o bolesnom članu obitelji.

"Možda imate nekoga tko radi više sati nego inače, možda se javlja da ide na to dugo poslovno putovanje ili želi biti taj koji će se uhvatiti u koštac s izazovnim slučajevima ili problemima", rekla je Velez.

"Potvrda i priznanje na poslu obično im pomažu da se osjećaju bolje, nego suočavanje s činjenicom da je brak možda gotov ili da je članu obitelji došao kraj."

2. Nekada ste bili duša svakog druženja, a sada izbjegavate kolege s posla

Način na koji komunicirate sa suradnicima na poslu, može vam pomoći da shvatite imate li samo loš dan ili neke dublje probleme. Povlačenje od kolega i izolacija dva su česta znaka depresije, rekla je Velez.

"Ovo može izgledati kao da je netko tko je prije aktivno sudjelovao na sastancima [sada] tiši, sjedi u stražnjem dijelu sobe ili čak u potpunosti propušta sastanak", rekla je.

"Možda zaposlenik više ne sudjeluje u radnjama izvan radnog mjesta ili radnim satima nakon posla. On ili ona bi mogli pronaći načine da izbjegnu interakciju s kolegama ili menadžerima. Zaposlenik može sporo odgovarati na e-poštu ili čak uopće ne odgovoriti."

U ekstremnim primjerima, osoba koja ispoljava ovakva ponašanja može imati problema na poslu i biti u opasnosti od gubitka posla, što također može rezultirati ciklusom srama i krivnje, rekla je Velez.

3. Kontinuirano propuštate rokove i sastanke

Ako dolazak na posao postaje svakodnevna borba, znajte da bi to mogao biti simptom depresije, rekao je Howes.

"Poznavao sam nekoga tko je uživao u svom poslu, bio je aktivno uključen u svoje projekte i imao je puno kontakta sa svojim suradnicima. Kad je postao depresivan, prespavao bi svako jutro i kasnio je na posao. Kasnio je s rokovima, prestao je ići na ručak s kolegama i postao vrlo kritičan prema [vlastitom] učinku i učinku svojih suradnika," rekao je Howes.

"Sve te promjene primijetili su kolege i šefovi, koji su mu se obratili i potaknuli ga da potraži pomoć", nastavio je Howes. "Srećom, jest, a kombinacijom promjene prehrane i higijene spavanja, početka terapije i dobivanja recepta za antidepresiv, osjećao se bolje u roku od nekoliko mjeseci."

4. Imate ispade bijesa na poslu

"Depresija nije samo osjećaj potištenosti – ona vas može učiniti i super razdražljivima" rekao je Garcia.

Ako vas svaka mala smetnja ometa na poslu, to bi mogao biti signal da dublje istražite uzrok. Osobe s depresijom suočavaju se sa simptomima otvorene ili potisnute ljutnje i kolege s posla im mogu postati metom njihovog bijesa. 

"Na poslu se može dogoditi da vas svi i svašta lako iznerviraju. Vaš fitilj je kratak bez obzira radi li se o vašim suradnicima, kupcima, pa čak i vašim inboxom," rekao je Garcia.

5. Gubite motivaciju ili interes za posao u kojem ste uživali

Postoji razlika između jednokratnog dosadnog zadatka i zabrinjavajućeg obrasca apatije. Primijetite promjene o tome kako se osjećate u vezi s poslom koji vam je prije predstavljao zadovoljstvo, rekao je Garcia.

"Možda ćete primijetiti da samo buljite u svoj ekran, pretvarate se da ste zauzeti ili radite bilo što osim bavljenja velikim stvarima", rekao je Garcia. "Taj gubitak interesa koji može uzrokovati depresija, može vas natjerati da pomislite da vas baš briga za vaš posao."

 

Kopirati
Drag cursor here to close