Kršenje pravila poslovanja

Europska komisija dodatno ''pritišće'' Apple

Europska komisija je pokrenula novu istragu o nedavnim ugovornim uvjetima koje Apple nameće developerima.
Gospodarstvo / Posao | 25. 06. 2024. u 09:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija objavila je da Apple krši nove zakone namijenjene regulaciji velikih tehnoloških kompanija jer onemogućava developerima preusmjeravanje korisnika sa svog App Storea na druge platforme.

Cilj otvaranja Appleovih platformi bio je usklađivanje iOS-a i iPadOS-a s Aktom o digitalnim tržištima (DMA), no Komisija smatra da Apple nije ispunio očekivanja u tom pogledu.

Uz to, Europska komisija je pokrenula novu istragu o nedavnim ugovornim uvjetima koje Apple nameće developerima.

Istraga, također povezana s DMA-om, fokusirat će se na pravila koja sprječavaju tehnološke kompanije da korisnike informiraju o jeftinijim alternativama ili vanjskim pretplatama. Problematičnim se smatra i Appleova naknada za korištenje vanjskih aplikacija, poznata kao "Core Technology Fee".

Preliminarna istraga otkrila je da Apple krši zakon sprječavanjem developera da usmjeravaju korisnike na alternativne kanale za kupnju sadržaja. Iako Apple dopušta postavljanje linkova za vanjsku kupnju, postavlja brojne restrikcije koje ograničavaju komunikaciju i promociju.

Također, naknade koje Apple naplaćuje za stjecanje novih korisnika putem App Storea smatraju se previsokima.

Ovi preliminarni nalazi poslani su Appleu, koji je početkom tjedna službeno obaviješten o kršenju DMA-a. Europska komisija sada čeka Appleovo očitovanje, naglašavajući da ovi nalazi ne prejudiciraju konačnu odluku.

Ako se potvrdi da Apple krši pravila iz DMA-a, Komisija će donijeti službenu odluku najkasnije 12 mjeseci od početka postupka, koji je pokrenut 25. ožujka ove godine.

U slučaju da se potvrdi kršenje, Apple se suočava s mogućnošću vrlo visokih kazni, koje mogu doseći do 10% godišnjeg globalnog prihoda.

Podsjetimo, Apple je u ožujku već kažnjen s 1,8 milijardi eura zbog zloupotrebe svoje dominantne pozicije na tržištu aplikacija za streaming glazbe, gdje su također bila u pitanju pravila usmjeravanja korisnika na povoljnije opcije.

Zbog DMA-a, također je objavljeno da Apple Intelligence i slične nove funkcije iOS-a neće biti lansirane u Europskoj uniji u skorijoj budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close