Dobro došla pomoć

FOTO | YourJob pomaže mladima u stjecanju znanja i sredstava za pokretanje biznisa

Na konferenciji je prezentiran projekt Your Job, koji osigurava inovativna rješenja za nezaposlenost mladih kroz personalizirane obuke i povezanost s tržištem rada na području Mostara i Čapljine, a kojega financiraju Europska unija i Švedska.
Gospodarstvo / Posao | 13. 09. 2024. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Caritas BiH i Caritas Mostar s partnerima organizirali su u Mostaru početnu konferenciju projekta za zapošljivost mladih koji podržavaju Europska unija i Švedska

Na konferenciji je prezentiran projekt Your Job, koji osigurava inovativna rješenja za nezaposlenost mladih kroz personalizirane obuke i povezanost s tržištem rada na području Mostara i Čapljine, a kojega financiraju Europska unija i Švedska.

Foto: Bljesak.info / YourJob pomaže mladima u stjecanju znanja i sredstava za pokretanje biznisa

Sudionici su detaljno upoznati s planiranim aktivnostima i načinima na koje će projektni tim pružiti podršku mladima u pronalasku zaposlenja ili realizaciji samozapošljavanja.

Na konferenciji su projektni partneri predstavili konkretne aktivnosti koje će se provoditi u okviru projekta, uključujući obuke, stručna osposobljavanja i povezivanje mladih s poslodavcima, dok su mladi podijelili svoje osobne priče i iskustvo sa potporom mladima u okviru YourJob programa.

Foto: Bljesak.info / YourJob pomaže mladima u stjecanju znanja i sredstava za pokretanje biznisa

Darko Bilić, voditelj Rehabilitacijskog centra ''Život'' i partner projekta za zapošljavanje mladih bio je jedan od sudionika konferencije.

''Nije ovo prvi put da mi sudjelujemo, do sada smo sudjelovali sa 6 mladih koje smo zaposlili, a 4 ih je ostalo nakon projekta YourJob. Mi kao poslodavac dajemo šansu, posebno studnetima koji tek završe faks, da steknu prvo radno iskustvo. Ovo je korisno za poslodavce jer im je prije svega besplatno, a mladima da dobiju prvo radno iskustvo'', rekao je Bilić.

Foto: Bljesak.info / YourJob pomaže mladima u stjecanju znanja i sredstava za pokretanje biznisa

Monika Vujević, osnivačica Lemon Lab marketing agencije kazala je kako joj je ovaj program bio od velike važnosti.

''U prvoj godini poslovanja ostvarila sam odličnu suradnu sa voditeljima projekta, što se vidilo i na našim poslovnim rezultaitma i nadam se da će što više mladih iskoristiti ovaj program. Mi smo školski prošli sve korake projekta, od savjetovališta, preko izrade pasoša kompetencija, odnda sudjelovanja na boot campu za financijski projekt podrške'', rekla je Vujević.

Foto: Bljesak.info / YourJob pomaže mladima u stjecanju znanja i sredstava za pokretanje biznisa

Osnažili su se, kaže, u projektu kroz edukaciju, a dobili i novčana sredstva kojima su zaposlili jednu osobu, a uskoro planiraju i još jednu.

Anita Perić, rukovoditeljica Sektora za analizu, plan, informiranje i informatiku Službe za zapošljavanje HNŽ, rekla je kako već duže vrijeme surađuju sa Caritasom u ovakvim projektima.

''Mladi su specifična populacija, čine 23% nezaposlenih osoba u HNŽ i specifični su po tome što je kod njih velika fluktuacija, jer se lako zapošljavaju, a lako se i vraćaju na evidenciju, jer traže svoje mjesto na tržitšu rada'', rekla je.

Foto: Bljesak.info / YourJob pomaže mladima u stjecanju znanja i sredstava za pokretanje biznisa

Navela je kako su jako male prilike da mladi prođu kroz obrazovanje za stvari koje ih zanimaju.

''Drago mi je što danas mladi nisu statični i što ne čekaju da rade isti posao do mirovine, a ovakve stvari će im pomoći da se mogu usmjeriti negdje drugo, a bez da se školuju za to novih 5-6 godina'', rekla je Perić.

Miroslav Valenta iz Caritasa BiH rekao je kako je ovo nastojanje Caritasa da se pomogne mladima.

Foto: Bljesak.info / YourJob pomaže mladima u stjecanju znanja i sredstava za pokretanje biznisa

''Trudimo se pomoći mladima, a nova nastojanja su sada upotpunjena sredstvima Europske unije i Švedske. Ponosni smo što nastavljamo suradnju sa Caritasom Mostar, gdje ćemo kroz njihova savjetovališta osnažiti dodatan broj mladih ljudi koji će dobiti prigodu unaprijediti svoje vještine i lakše dođu na tržište rada i osiguraju sredstva za poduzeća, pripravnički program i slično'', rekao je Vujević.

Sa ovom fazom programa u Čapljini i Mostaru planiraju dosegnuti 300 mladih ljudi, od čega će 15 mladih biti zaposleno kroz pripravnički program, 10 grantova od 5.000 eura za pokretanje svog biznisa, a 50 mladih će osnažiti kroz konkretne projeke.

Aktivnosti projekta Your Job se realiziraju u okviru projekta EUzaZapošljavanje koji financiraju Europska unija sa 4 milijuna eura i Švedska sa 1 milijun eura, a realizira Međunarodna organizacija rada u BiH.

EuzaZapošljavanje ima za cilj poboljšanje socio-ekonomske situacije i uslova života u Bosni i Hercegovini i usmjerene je na povećanje mogućnosti zapošljavanja mladih, žena iz ruralnih područja, osoba s invaliditetom, Roma i dugoročno nezaposlenih osoba, kombiniranjem programa bespovratnih sredstava i tehničke pomoći.

Projekt Your Job provodi Caritas Bosne i Hercegovine u partnerstvu sa Socijalno-edukativni centar Banja Luka (SEC), Služba za zapošljavanje HNŽ/K, Centar za socijalni rad Mostar, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama "Vedri osmijeh" Mostar, Event d.o.o. - APRIORI agencija, INFINIA d.o.o. Mostar edukacijski centar, PAR-MAR d.o.o - Rehabilitacijski centar Život Mostar, WEB STUDIO d.o.o., LOTRIČ CONTROL d.o.o., Master Fitness d.o.o., UNITED FAMILY d.o.o. i IMPAKT Fondacija. Provedba projekta je počela 1. srpnja 2024. godine i trajat će 16 mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close