Nisu zadovoljni

Nezadovoljstvo u Sarajevu - zdravstveni radnici blokiraju promet

Zdravstveni radnici danas blokiraju promet u Sarajevu, idući tjedan i prosvjedna šetnja
Gospodarstvo / Posao | 13. 09. 2024. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici u zdravstvu najavili su jednosatnu blokadu prometnice na Skenderiji iz svih pravaca od 12 do 13 sati, a noć prije prenoćili su pred Vladom Kantona Sarajevo.

Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS podsjeća što se dogodilo prošli put kada su najavili blokadu.

''Prošli put nam nisu odobrili blokadu prometnice. Ovog puta nadamo se pozitivnom ishodu jer u suprotnom bi samo dokazali da nam nisu podrška kako su to javno priopćili'', ističe Sadiković dodajući da ih je jučer posjetila i inspekcija i interventna policija tražeći dozvolu za postavljanje šatora.

''Napravili su zapisnik, a mi smo predali zahtjev za odobrenje korištenja 18 kvadrata na čijem je prostoru montiran šator. Očekujemo rješenje, a jučer nam je načelnik Općine Centar Srđan Mandić obećao da će to biti završeno'' navode.

Ne odustaju od povećanja plaća

Iako im je premijer KS Nihad Uk jasno poručio da im Vlada neće dati više od već ranije ponuđene satnice – 3,25 KM, radnici u zdravstvu ne odustaju od svog zahtjeva.

Županijski premijer je na konferenciji za medije 11. rujna kazao kako povećanja primanja u prethodne dvije godine znače 89 milijuna maraka (45,5 milijuna eura) godišnje više novca za plaće, te da bi novo povećanje zahtijevalo dodatnih 66 milijuna maraka (33,7 milijuna eura) godišnje.

"Ponudili smo satnicu od 3,26 maraka. To bi bilo povećanje plaća od pet posto svim radnicima, odnosno 19 milijuna maraka (9,71 milijun eura) godišnje više za plaće. Nažalost, sindikati su to odbili. U travnju ove godine došao je zahtjev da se dodatno korigira satnica na 3,7 maraka (oko 1,9 eura), što bi iznosilo preko 66 milijuna maraka (33,7 milijuna eura) godišnje", rekao je Uk.

Kantonalni premijer je iznio i iznose osnovnih plaća zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo, bez naknada za "topli obrok", prijevoz i slično. 

Prosvjedna šetnja

Iz Sindikata zdravstvenih radnika su reagirali nakon premijerove konferencije za medije i najavili blokadu prometnica u petak, 13. rujna te generalni štrajk.

"Njegova nije i ne može biti zadnja. Ne odlučuje samo on, već više od 7.000 radnika u zdravstvu kojih se ovaj problem tiče", poručili su iz sindikata. Za ponudu Vlade KS da satnica bude povećana s 3,07 maraka (1,57 eura) na 3,25 maraka (1,66 eura) su kazali da je "mizerna", te traže "drugu ponudu".

Iz Sindikata za naredni tjedan najavljuju i prosvjednu šetnju. Kažu da će to najvjerojatnije biti idući četvrtak (19. rujna) kada će se okupiti ispred Vječne vatre, a potom glavnom prometnicom krenuti prema zgradi Vlade KS.

Kopirati
Drag cursor here to close