Znakovi ne lažu

Kako prepoznati narcisoidne kolege? Ovi znakovi ih otkrivaju

Često imaju prenapuhanu percepciju svoje uloge, doprinosa ili važnosti na radnom mjestu.
Gospodarstvo / Posao | 23. 09. 2024. u 14:50 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svako radno mjesto je mješavina osobnosti, od kojih svaka ima svoje prednosti, slabosti i mane. Među tim osobnostima, jedna koja može biti posebno zahtjevna je ona narcisoidnog kolege, prenosi Parade.

Narcisoidnost, obilježena prenapuhanim osjećajem vlastite važnosti i dubokom potrebom za divljenjem, često udružena s primjetnim nedostatkom empatije, može poremetiti ravnotežu čak i u najuigranijim timovima. Takvi pojedinci mogu dominirati razgovorima, tražiti stalnu potvrdu ili podcjenjivati doprinose drugih.

Dok narcisoidni suradnici ponekad mogu pokazati izuzetno samopouzdanje ili pokazati impresivna postignuća, njihove temeljne sklonosti mogu stvarati ogorčenost, gušiti otvorenu komunikaciju i ometati timski rad.

Osobine narcisoidnog suradnika

Prepoznavanje ovih osobina kod suradnika prvi je korak prema razumijevanju kako učinkovito upravljati interakcijama s njima. Iako nije svaki pojedinac koji pokazuje ove osobine klinički narcisoidan, svjesnost može pomoći u kontroliranju odnosa i osiguravanju uravnotežene dinamike radnog mjesta.

Pretjerana samovažnost: Često imaju prenapuhanu percepciju svoje uloge, doprinosa ili važnosti na radnom mjestu. Njihovi razgovori obično se vrte oko njihovih postignuća i često mogu preuveličavati ili uljepšavati svoje uspjehe.

Stalna potreba za divljenjem: Traže stalnu potvrdu i pohvalu od kolega, nadređenih, pa čak i podređenih. Komplimenti ih potiču ite uživaju u stvaranju scenarija u kojima se ističu njihova postignuća.

Nedostatak empatije: Bore se da se povežu ili razumiju osjećaje i potrebe drugih. To se može očitovati kao odbacivanje, nestrpljenje ili čak ismijavanje kada kolege izraze zabrinutost ili se suoče s osobnim izazovima.

Zavidno ponašanje: Mogu biti ljubomorni na tuđa postignuća ili pretpostaviti da su im drugi zavidni. To može dovesti do ogovaranja ili pasivno-agresivnih komentara s ciljem potkopavanja drugih.

Imaju osjećaj da su važniji: Često očekuju poseban tretman – bilo da se radi o radnom opterećenju, rokovima ili uredskim pogodnostima – i vjeruju da se uobičajena pravila ili procesi ne bi trebali primjenjivati na njih.

Manipulativna priroda: Vješti su u manipuliranju situacijama i ljudima kako bi služili svojim interesima, često na račun drugih.

Nesposobnost podnošenja kritike: Loše reagiraju na povratne informacije ili kritike, često ih doživljavaju kao osobni napad. To može dovesti do obrambenih ispada, poricanja ili nastojanja da se diskreditira osoba koja daje povratnu informaciju.

Česte fantazije o neograničenom uspjehu: Njihove su ambicije često grandiozne, sanjaju o neusporedivim postignućima ili priznanjima. Oni često mogu dijeliti te ambicije, očekujući da će drugi biti zadivljeni.

Omalovažavanje drugih: Kako bi zadržali svoju superiornost, često bi mogli ponižavati druge, bilo izravno ili na suptilniji, pasivno-agresivan način.

Prebacivanje krivnje: Rijetko prihvaćaju odgovornost za pogreške ili neuspjehe, često krivnju prebacuju na druge, čak i ako to zahtijeva izvrtanje istine.

Kopirati
Drag cursor here to close