Udaraju na veliko

Kineska navala na tržište: Rekordnih 25 milijardi dolara za opremu u proizvodnji čipova

Tijekom prve polovice 2024. godine, kinesko ulaganje u opremu za proizvodnju čipova doseglo je rekordnih 25 milijardi dolara, premašivši kombiniranu potrošnju Južne Koreje, Tajvana i Sjedinjenih Država.
Gospodarstvo / Posao | 03. 09. 2024. u 10:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina ima velike tehnološke ambicije, a 25 milijardi dolara ulaganja jasan je pokazatelj kineske odlučnosti da postane vodeća zemlja u proizvodnji poluvodiča. Projekcije sugeriraju da bi do kraja 2024. godine ukupno kinesko ulaganje u opremu za proizvodnju poluvodiča moglo doseći 50 milijardi dolara, prema globalnom udruženju industrije čipova SEMI.

"Vidimo da Kina nastavlja kupovati svu opremu koju može za svoje nove pogone za proizvodnju čipova zrele tehnologije," rekao je Clark Tseng, viši direktor za tržišne informacije u SEMI-ju za NikeiAsia portal, prenosi Bug.

"Zabrinutost zbog mogućih daljnjih ograničenja izvoza također ih je potaknula da požure i unaprijed osiguraju što više opreme koju mogu kupiti'', dodao je.

Pokretačka snaga iza kineske potrošnje je želja za samodostatnošću u području poluvodiča. Ova inicijativa dobila je zamah u listopadu 2022. godine kada su Sjedinjene Države uvele opsežna ograničenja na prodaju naprednih poluvodiča i povezane proizvodne opreme Kini. Kao odgovor, Peking je ubrzao svoje napore za razvoj domaćih kapaciteta za proizvodnju čipova.

Utjecaj povećane kineske potrošnje već odjekuje kroz globalnu industriju poluvodiča. Studija Bank of America otkrila je da četiri najveća svjetska proizvođača opreme za čipove, uključujući ASML, Lam Research, KLA Corporation i Applied Materials, povećavaju svoj udio prihoda iz Kine. Prodaja se više nego udvostručila od kraja 2022. godine. Prihodi ovih kompanija iz Kine skočili su sa 17% njihove ukupne zarade u četvrtom tromjesečju 2022. na 41% u prvom tromjesečju 2024. godine.

Međutim, unatoč ulaganjima, Kina i dalje treba bitno ubrzati u razvoju vlastitih čipova. Izvješće Zaklade za informacijsku tehnologiju i inovacije (ITIF) sugerira da kineske tvrtke zaostaju dvije do pet godina za Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima u većini aspekata dizajna i proizvodnje poluvodiča. Izvješće također ističe nerazmjer u ulaganju u istraživanje i razvoj, pri čemu su kineske tvrtke za poluvodiče u 2022. godini ulagale samo 7,6% svojih prihoda u istraživanje i razvoj, u usporedbi s 18,8% za američke tvrtke.

Ipak, ITIF izvješće priznaje da se kinesko intelektualno vlasništvo i inovacijske sposobnosti u ovom sektoru ubrzano razvijaju. Ovaj napredak, u kombinaciji s masivnim priljevom ulaganja, sugerira da se jaz između Kine i globalnih lidera u tehnologiji poluvodiča možda sužava brže nego što se očekivalo. Kina je nadmašila Sjedinjene Države i Japan u broju odobrenih patenata u 2022. godini te je podnijela 55 posto globalnih patentnih prijava u 2021. i 2022. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close